Magazin 17.01.2016.

9 stvari koje radite pogrešno kada se fenirate

ČITANJE: 2 minute
feniranje
Saznajte kako sami da se isfenirate tako da vaša kosa izgleda kao da ste upravo ustali sa frizerske stolice!

Ništa ljepše nego kad se isfenirate kod frizera, to vam čak može znatno uljepšati dan, ili noćni izlazak za koji se spremate. Ali zašto nije isto tako kada se fenirate kod kuće? Ne brinite, nije nemoguće! Evo nekoliko trikova koje možete da probate da bi dobili taj efekat iz frizerskog salona.

1. Fenirate previše mokru kosu

Kada operete kosu potrebno je da je dobro procijedite suvim peškirom. Kada to uradite, preparati koje koristite će moći u potpunosti da obave svoje.

2. Koristite previše preparata

Više nije uvijek i bolje. Kvalitetni proizvodi ne bi trebalo da se koriste u velikim količinama. Ako pretjerate kosa će vam se brže mastiti, još ako su u pitanju neki jaki preparati kosa može da počne da propada. Koristite ruke, nemojte stavljati ništa direktno na glavu, ovako ćete imati potpunu kontrolu nad tim koliko i čega stavljate i da li djeluje.

3. Ne koristite češalj

Ako imate dugu ili kovrdžavu kosu, četka možda ne prođe svuda, što znači da ćete biti u situaciji da vučete i čupate i izgubite više kose nego što pokušavate da sredite. Dok vam je kosa mokra očešljajte je češljem, a četkom se poslije fenirajte.

4. Fenirate sve odjednom

Nikako ne bi trebalo da sušite svu kosu odjednom. U zavisnosti od toga kako ste zamislili da vaša frizura izgleda, podijelite kosu na manje dijelove, i fenirajte tako dio po dio.

5. Zaboravljate završnicu

Pošto osušite i isfenirate svaki dio, pustite sve, očešljajte se, pa prođite fenom još jednom sve zajedno. Pošto ovaj korak uslijedi frizuraće vam djelovati mnogo ljepše i prirodnije, a dijelovi koje ste fenirali odvojeno će se stopiti.

6. Pretjerujete sa preparatima poslije sušenja

U zavisnosti od toga kakav efekat želite, dovoljno je samo malo laka za kosu, ili voska za učvršćivanje. Ako pretjerate, možete upropastiti čitav trud.

7. Ne nanosite preparate ravnomjerno

Kada nanesete preparat odozgo, okrenite kosu češljem ili četkom na drugu stranu pa ponovite korišćenje proizvoda jednako i sa druge strane.

8. Griješite u redoslijedu

Prvo sušite dijelove koji su ispod, pa ostale koji padaju preko njih. Tako ćete ljepše uklopiti sve dijelove, i frizura će se stvarati skoro pa sama. Znate da kada vas frizer fenira, da uvijek kreće od dna. Ne zato što je njemu ili njoj tako lakše, nego da bi vaša kosa izgledala ljepše.

9. Ne koristitie nastavke za fen

Sušite kosu fenom sa difuzerom, jer ovaj dodatak usmjerava toplotu pravilno i sprečava da izvor toplote previše priđe vašoj kosi i ošteti je.

(Cosmopolitan.rs)