Vijesti 10.11.2019.

Škola učenika u privredi u problemima zbog promjene lokacija za časove fizičkog

ČITANJE: 3 minute

Učenici Škole učenika u privredi u Banjaluci mogli bi ostati bez mjesta za nastavu fizičkog vaspitanja jer škola nema dovoljno novca za plaćanje zakupa sportske dvorane.

Naime, ova škola nema fiskulturnu salu za odvijanje nastave fizičkog vaspitanja učenika već za te potrebe zakupljuje prostore u sportskim  dvoranama, koje rade u sklopu Javne ustanove Sportski centar “Borik”.

Direktor Škole učenika u privredi Dragoljub Vuković je rekao da na početku svake fiskalne godine planiraju sredstva za sve troškove škole, a među njima je i zakup sportske dovrane za časove fizičkog vaspitanja.

– U pitanju su sredstva koje daje Grad Banjaluka za rad svih srednjih škola, pa i naše. Do sada je taj novac uvijek bio dovoljan za naše potrebe, ali do problema je došlo kada smo promjenili lokaciju – rekao je Vuković.

Objasnio je da su oni za održavanje časova fizičkog vaspitanja ranije koristili Sportsku dvoranu “Obilićevo”.

– Međutim, ona je prilično daleko, s obzirom na našu lokaciju. Učenici su imali problema da stignu tamo sa nastave, a zimi je to bilo jako nepovoljno. Kada je puštena u funkciju nova sportska dvorana “Centar”, koja je jako blizu naše škole, mi smo aplicirali i dobili termine da na toj lokaciji držimo časove fizičkog vaspitanja. Problem je što je cijena u dvorani “Centar”, u odnosu na na ono što smo plaćali u dvorani “Obilićevo”, viša – rekao je Vuković.

Naveo je da je u dvorani “Obilićevo” sat bio 105 KM, a u “Centru” 120 KM, i da se ta veća suma ne može uklopiti u sredstva koja oni imaju na raspolaganju.

– Sa trenutnim sredstvima možemo plaćati zakup dvorane “Centar” za časove fizičkog negdje do druge polovine ovog mjeseca. Ako ne uspijemo naći rješenje, pošto ide zima, moraćemo vratiti đake u učionice – naveo je Vuković.

Gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da časovi fizičkog vaspitanja u ovoj školi neće biti dovedeni u pitanje.

– Grad finansira materijalne troškove srednjih škola, uključujući i Škole učenika u privredi i Građevinske škole, koje imaju nastavu fizičkog u gradskim sportskim dvoranama. One onda iz tih sredstava plaćaju troškove zakupa sportskoj dvorani koja je naš budžetski korisnik tako da mi u suštini vrtimo pare i plaćamo sami sebi. Ono što sada hoćemo da uradimo je da napravimo dogovor sa sportskom dvoranom “Borik” da to bude cijena koja će biti pristupačnija i niža, jer svakako vrtimo te iste novce unutar iste kuće – najavio je Radojičić.

Dodao je da će rebalansom budžeta za ove dvije škole biti obezbijeđena dodatna sredstva za materijalne troškove.

Prema informacijama o stanju sporskih objekata iz decembra 2017, kada su u pitanju srednje škole u Banjaluci, 11 ima fiskulturnu salu koja zadovoljava uslove za nastavu i trenažni proces, dok četiri srednje škole nemaju nikakav namjenski prostor za održavanje nastave fizičkog vaspitanja. Pored Škole učenika u privredi to se odnosi i na Građevinsku, Ugostiteljsko-trgovinsko-turističku te Muzičku školu “Vlado Milošević“. Situacija se u toj oblasti nije bitnije promijenila. Jedini izuzetak je nova sportska dvorana “Centar”, koja je puštena u funkciju u aprilu ove godine.

U dvoranu uloženo više od milion maraka

Sportska dvorana “Centar” se nalazi na prostoru nekadašnje Šoping centra, koji je rekontruisan za te potrebe. U novi sportski objekat je uloženo 1,2 miliona KM. U pitanju je prva javna sportska dvorana koja je u Banjaluci sagrađena još od 1978. godine, izuzimajući školske i univerzitetske hale.

Na oko 1.800 metara kvadratnih sportisti su dobili savremeni objekat namijenjen za treniranje, ali i održavanje takmičarskih i prijateljskih utakmica sa svom potrebnom infrastruktrom, uređenim svlačionicama i teleskopskim tribinama. Pored toga, dvorana “Centar” se često koristi i za održavanje raznih manifestacija i sajmova.

(Srpskainfo)