Vijesti 19.11.2020.

Der Spiegel: Hrvatska policija tuče migrante i tjera ih u BiH

ČITANJE: 2 minute

Njemački list “Der Spiegel” objavio je snimke za koje tvrde da prikazuju brutalnost hrvatske policije prema migrantima koji iz Bosne i Hercegovine pokušavaju preći u Hrvatsku. Video koji donosi list navodno je nastao u martu 2020. u blizini mjesta Poljana.

Za osobe u tamnim odorama tvrdi se da su pripadnici hrvatske policije koji prisilno tjeraju ljude iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu, prenosi N1.

Novinari lista “Spiegel” tvrde i da hrvatski policajci primjenjuju psihičko i fizičko nasilje te da koriste bičeve, palice i kamenje.

Uznemirujući videosnimak objavljen je i na YouTube kanalu organizacije Border Violence Monitoring.

https://twitter.com/stluedke/status/1329116648033357826

Tražioci azila već godinama prijavljuju zlostavljanje hrvatske policije i tvrde da ih tjeraju u Bosnu i Hercegovinu, tvrdi “Spiegel”.

Fotografije organizacija pokazuju izbjeglice pune rana, slomljenih ruku, izbijenih zuba i crnih podliva na njihovim leđima. Nevladine organizacije, ljekari i UN-oove agencija za izbjeglice prikupile su hiljade takvih svjedočanstava.

“Pushbackovi”, kako ih nazivaju, ne krše samo hrvatski zakon o izbjeglicama već i evropsko pravo te Ženevsku konvenciju o izbjeglicama. Umjesto da im se daje pravo da budu saslušani, tražioci azila se tuku, navodi list.

Prema izvještajima Danskog vijeća za izbjeglice, baziranom na svjedočenjima migranata koji su bili meta navodnih napada u periodu između 12. i 16. oktobra, počinioci su, piše list, pripadnici hrvatskih policijskih snaga.

Humanitarni radnici su opisali fotografije i medicinske zapisnike o ovim napadima kao “mučne” i “šokantne”.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvtske Davor Božinović tada je rekao:

“I navedeni, a pogotovo konkretni novinar, su puno objavljivali članke u kojima su optuživali hrvatsku policiju za nezakonito djelovanje, a nikada, zanimljivo, nisu kazali ništa o tome kako hrvatska policija humano djeluje. Koliko je ljudi, trudnica spasila. Ništa o tome”.

(E.M/banjaluka.net)