Izbori 2024 09.09.2024.

Stevandić: Sudbina Srpske zavisi od uređenosti njenih lokalnih zajednica

ČITANJE: 4 minute

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić poručio je da sudbina Republike Srpske zavisi od uređenosti njenih lokalnih zajednica.

Stevandić, koji u Stanarima prisustvuje svečanoj akademiji povodom Dana opštine, rekao je da građani Stanara žive najbolje godine sa aktuelnim rukovodstvom ove opštine i snažnim vezama sa Srbijom, što je pretočeno u izgradnju savremenog objekta Doma zdravlja “Srbija” u ovoj lokalnoj zajednici.

On je tokom obraćanja rekao da je srećan što je svojevremeno predsjednika Srbije Aleksandra Vučića upoznao da su Stanari jedina lokalna zajednica u Srpskoj u koju Srbija nije infrastrukturno uložila, što je ispravljeno i zahvaljujući tome ova lokalna zajednica ima moderan Dom zdravlja.

Stevandić je pozvao na političko jedinstvo u Stanarima radi budućeg razvoja ove opštine, ali i Republike Srpske.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić rekao je da očekuje da se nastavi razvoj ove lokalne zajednice.

On je poručio da je žalostan što je primjetno da mala mjesta izumiru migracijom iz sela u gradove, te da se nada da će to stati kako bi se Republika Srpska demografski, ekonomski i privredno oporavila.

NJegovo visokopreosveštentsvo mitropolit zvorničko-tuzlanski Fotije je tokom obraćanja izrazio nadu da će se ova lokalna zajednica trudom i radom značajno razvijati i jednog dana dobiti status grada.

“Stanari su prostor ponovnog vaspitanja našeg naroda u vjeri, pravoslavlju i čestitosti”, izjavio je mitropolit Fotije, zadovoljan što ova lokalna zajednica ima više od 450 školaraca i što njihov broj raste, što je u okolnostima pada nataliteta veoma važno.

Mitropolit je ukazao na važnost jedinstva, sabornosti i izmirenja srpskog naroda.

Načelnik opštine Stanari Radojica Ćelić rekao je da su, vođeni riječima predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika: “Sada gradite reprezentativne objekte, a ne šupe”, date po obnavljanju statusa opštine, ostvarene sve pretpostavke za nastavak ekonomskog i privrednog razvoj, te da od “sela prave grad”.

On je naveo da je pušten u rad novi objekat Doma zdravlja “Srbija”, prvi javni objekat izgrađen od osnivanja opštine 2014. godine, da je u fazi izgradnja opštinske vodovodne mreže ida se krenulo sa rekonstrukcijom elektro-mreže u pojedinim naseljima. Isto tako, sanirano je svih pet terenskih zdravstvenih ambulanti, sagrađeni mostovi, te riješeni imovinsko-pravni odnosi za poslovnu zonu u Dragalovcima.

On je naveo da se radi na izgradnji moderne tržnice, kao i administrativnog centra, uređuju društveni domovi po mjesnim zajednicama, unapređuje putna infrastruktura, a nije zapostavljen ni socijalni dio društva pomažući učenike i studente, mlade bračne parove, kao socijalno ugrožene sugrađane.

Od projekata u najavi, on je izdvojio regulaciju korita rijeke Ostružnje, kanalizacije, te nastavak unapređenja ekektro-mreže.

Jedan od obnovitelja opštine Stanari Mirko Kajganić podsjetio je na težak put vraćanja statusa opštine ovoj lokalnoj zajednici, kao i značajnu ulogu viđenijih ljudi iz ove opštine, od kojih mnogi nisu živi, te podršku predsjednika Dodika.

U sklopu svečanosti, povodom jubileja deset godina od obnavljanja statusa opštine Stanari predstavljen je video-prikaz realizovanih projekata, ostvarenih rezultata i infrastrukturnih aktivnosti lokalne vlasti.

U okviru obilježavanja Dana opštine Stanari, danas su zaslužnim pojedincima i organizacijama uručena priznanja i nagrade

Odlukom Skupštine opštine Stanari ove godine je Povelja počasnog građanina sa Zlatnim grbom dodijeljena predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću za poseban doprinos razvoju ove lokalne zajednice, a ona mu je uručena 2. septembra tokom svečanog otvaranja novog objekta Doma zdravlja “Srbija”.

Plaketa opštine posthumno je dodijeljena Obrenu Ristiću za značajne rezultate i zalaganje od interesa za opštinu i širu zajednicu.

Pohvala sa novčanom nagradom od 500 KM dodijeljena je Draganu Bojinoviću za razvoj sporta, Radovanu Slijepčeviću i Dejanu Došliću zbog značajnih rezultata od interesa za opštinu i širu zajednicu, te Zoranu Mariću, Radojici Maksimoviću i Daliboru Bakajimu za nesebičan i human rad u spašavanju ljudi.

Isto tako, pohvala je dodijeljena Božici Marić za izuzetne rezultate u poljoprivredi i proizvodnji zdrave hrane, te Kulturnom društvu “Orkestar harmonika” za značajne rezultate u razvoju kulture. Za postignute izuzetne rezultate učenika i studenata pohvale su dobili Milica Jerinić, Jelena Lazić, Sara Mišurić i Kristina Maletić.

Načelnik opštine Stanari je pohvalio Policijsku stanicu Stanari, Teritorijalno vatrogasno spasilačku jedinicu Stanicu, Sektor sekjuruti, kompanije “Građ-promet” Doboj, “Elektro-Doboj”, “Đurić” marketi, “Geokop”, kao i pojedince Neđu Sekulića, Milenka Zupura i Tomislava Trivića.

Telegrame podrške opštini Stanari uputili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović i drugi.

Svečanosti su prisustvovovali i delegacije Ambasade Srbije u BiH i Generalnog konzulata Srbije u Banjaluci, lokalni odbornici, predstavnici susjednih opština i gradova, kao i pobratimske opštine Topole iz Srbije, predstavnici kompanije “Elektrane, Policijske uprave Doboj i ostali gosti.

Nakon svečane akademije pristupiće se osveštanje novoizgrađenog objekta Doma zdravlja “Srbija”.

Narodna skupština Republike Srpske je na posebnoj sjednici 9. septembra 2014. godine usvojila Zakon o osnivanju opštine Stanari kojim se uređuje osnivanje, područje, nadležnosti, organi, njihov izbor i finansiranje ove opštine.

Oznake: izbori 2024