Izbori 2024 19.09.2024.

CIK odlučio: Stanivuković pravio preuranjenu kampanju, PDP kažnjen sa 15.000 KM

ČITANJE: 2 minute

Centralna izborna komisija (CIK) BiH kaznila je danas PDP sa 15.000 KM zbog preuranjene izborne kampanje ove stranke i zloupotrebe javnih sredstava koje je vršio kandidat za gradonačelnika Banjaluke Draško Stanivuković prilkom podjeli kartica za javni prevoz penzionerima.

Član CIK-a Vanja Bjelica Prutina u toku rasprave na sjednici o ovoj tački dnevnog reda naglasila je da je ono što je Stanivuković uradio eklatantan primjer zloupotrebe resursa za ličnu promociju.

“Treba narediti obustavu aktivnosti kojima se krši zakon. Prema mom mišljenju, kazna je niska i minimalna. Trebala bi biti 20.000 KM”, istakla je Prutina. CIK je obustavio postupak u dva predmeta protiv SNSD-a za zloupotrebu javnih resursa i preuranjenu kampanju, zbog toga što nije utvrđeno da je ova stranka, između ostalog, zloupotrebljavala javne resurse sastankom u prostorijama Šumskog gazdinstva “Sjemeć” iz Rogatice.

“Ovo preduzeće ustupilo je prostorije za sastanak uz naknadu i dostavili su dokaz za to.

Oni su naveli da prostorije za sastanke ustupaju besplatno, osim političkim partijama”, navedeno je na sjednici.

Drugi predmet odnosio se na predsjednika Opštinskog odbora SNSD u Šamcu koji je podijelio objavu poljoprivredne zadruge koja je obezbijedila sredstva za plastenike, a u kojoj nije utvrđeno da se radilo o objavi političkih poruka ili vođenju izborne kampanje. Zbog preuranjene izborne kampanje na današnjoj sjednici sa 4.000 KM kažnjen je HDZ, a HDZ 1990 sa 3.500 KM zbog toga što su opštinski odbori ovih stranaka u Busovači vodili preuranjenu izbornu kampanju putem društvenih mreža.

Za isti prekršaj novčano sa 3.000 KM kažnjen je Savez za novu politiku, koji je posredstvom društvenih mreža objavio informaciju o koaliciji na narednim izborima, te o podršci jednom od kandidata za načelnika Foče.

U toku sjednice članovi CIK-a podsjetili su na odluku Suda BiH u jednom slučaju gdje je objava kandidata predstavljena kao vođenje kampanje, iako ovo u prethodnom periodu CIK nije karakterisao kao preuranjenu izbornu kampanju.

Na današnjoj sjednici navedeno je i da će 17.348 birača na lokalnim izborima glasati posredstvom ukupno 393 mobilna tima.