Izbori 2024 22.09.2024.

Trivić: Eko toplane su još jedan u nizu primjera simbioze PDP-a i SNSD-a o kojem se ćuti

ČITANJE: 3 minute

Na današnjoj pres konferenciji, predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić pokazala je dopis koji su Eko toplane uputile Gradu i gradonačelniku i Skupštini Grada u kojem bukvalno ucjenjuju grad da ukoliko ne dobiju subvenciju od grada i ukoliko ne poskupi grijanje kako oni navode u svom dopisu, onda grijanja neće biti u Banjaluci.

„Ovaj dopis stigao je na adrese i gradonačelnika i skupštine grada 31.05. ove godine, pa je pravo pitanje zašto i Stanivuković i Ninković o ovom ucjenjivačkom dopisu nisu obavijestili javnost. Razlozi su vrlo jednostavni – ovo preduzeće, koje je još jedan monstrum u smislu gutanja narodnih para, kao što je to bila i stara Toplana, osnovano je u madndatu bivšeg SNSD-ovog gradonačelnika, a kojeg je aktuelna gradska administracija predvođena Stanivukovićevim PDP-om jednako „njegovala“ kao i SNSD. NJegovanje se odnosi na činjenicu da predstavnik grada u Upravnom odboru, Dragana Kljajić, kao niti bilo ko iz okruženja Stanivukovića, npr. Bojan Krsojević, koji je gradski menadžer, nisu ušli u ovo preduzeće i izvršili reviziju poslovanja, niti bilo kakvu studiju grijanja, a uredno su im na svaku ucjenu za subvencijom ili poskupljenje grijanja izlazili u susret. I sve ovo činili su bez da se izvještaj o poslovnju našao pred odbornicima“, navela je Trivićeva.

Ona dodaje da su Eko toplane još jedan u nizu primjera simbioze PDP-a i SNSD-a o kojem se ćuti, a štetu trpe građani u vidu neefikasnog i skupog grijanja.

„Naš prijedlog je da nijedan fening iz gradske kase, niti poskupljenje ne smije biti tema dok se ne izvrši revizija poslovanja Eko toplana i utvrdi stvarna opravdanost njihovih zahtjeva. Davanje novca na „lijepe oči“, a pogotovo poskupljenje neće više biti standardna praksa“, istakla je Trivićeva.

Dijana Ješić, odbornica Narodnog fronta u Skupštini Grada rekla je da su Eko toplane osnovane s ciljem da budu samoodrživo preduzeće, a postale su još jedno preduzeće koje je na teretu građana. Dodaje da Grad Banja Luka i njeni građani ne mogu da podnesu još jednog gutača narodnog novca.

„Za ove zadnje četiri godine Grad je izdvojio 7 miliona KM subvencija za Eko Toplane, a uz to grijanje je poskupilo. Za poskupljenje su zajedno glasali odbornici SNSD-a i PDP-a, a grijanje je i dalje loše i neefikasno. Poznato je da su cijevi stare i dotrajale, a gradonačelnik i skupštinska većina nisu mogli da se dogovore oko popravke i obnavljanja toplovodne mreže, a vrlo lako su se dogovarali oko regulacionih planova, zamjene zemljišta i teniskog terena koji danas ničemu ne služi“, rekla je Ješićeva.

Ona ističe da joj je oduvijek bilo čudno zašto grad ili država ulaze u javno-privatna partnerstva koji idu na štetu građana. Od tih partnerstava jedino privatnici imaju korist i profit.

„Mi predlažemo i uradićemo to da grad na ucjene koje koje dobija od Eko toplana odgovori kontraprijedlogom, a to je da svako izdvajanje Grada ovom preduzeću ujedno predstavlja dokapitalizaciju, odnosno promjenu vlasničke strukture, jer ako Grad već izdvaja novac za to preduzeće, onda Grad treba i da upravlja tim preduzećem, odnosno da se pita i odlučuje, a ne da Grad i građani budu taoci i predmet ucjena Eko Toplana i privatnog kapitala“, zaključuje Ješićeva.

Oznake: izbori 2024