Magazin 24.09.2024.

KUĆA MILANOVIĆA: Predstavljena knjiga “O srpskom pitanju” Predraga Guge Lazarevića

ČITANJE: 3 minute

Knjiga “O srpskom pitanju” Predraga Guge Lazarevića, koju je priredio Duško Pevulja, a objavio Centar za srpske studije iz Banjaluke u saradnji sa Kulturnim društvom “Brdo” iz Kranja, promovisana je u ponedjeljak uveče u Kući Milanovića.

Knjiga je objavljena povodom 10 godina od upokojenja čuvenog profesora Lazarevića, a o njemu i o knjizi su, pored priređivača Duška Pevulje, govorili vladika pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk i književnica Ljiljana Mačkić.

“Knjiga ‘O srpskom pitanju’ Predraga Lazarevića sastavljena je od tekstova objavljenih u sljedećim njegovim knjigama: ‘Bez prava na ćutanje’, ‘Bez prava na ćutanje 2’, ‘Okrajci o književnosti, nastavi književnosti, izložbama, pozorištu i politici’ i ‘Andrić o Bosni’. Priređivač smatra da su izabrani članci dovoljno reprezentativni da predstave političku misao Predraga Lazarevića. Iako po osnovnoj vokaciji profesor književnosti i njen tumač, Predrag Lazarević je umio politički da misli i da nacionalne probleme svoga naroda, u jednom prelomnom istorijskom trenutku, na razmeđi dvadesetog i dvadeset i prvog vijeka, promišlja na kompetentan način”, kazao je Pevulja. On dodaje da tekstovi iz ove knjige jesu svjedočanstvo o vremenu u kojem su nastali, ali su dragocjeni i za razumijevanje srpskog pitanja, srpske nacionalne ideje u našem vremenu.

“Zato se knjiga ‘O srpskom pitanju’ i pojavljuje u okviru edicije ‘Srpska nacionalna misao’. Ova knjiga ima još dva važna povoda. Njome se obilježava 10 godina od smrti profesora Predraga Lazarevića i 30 godina postojanja i uspješnog rada Kulturnog društva ‘Brdo’ iz Kranja, koje je saizdavač knjige. Centar za srpske studije je, takođe u saizdavaštvu sa KD ‘Brdo’, objavio knjigu Đorđa Natoševića ‘Zašto naš narod propada’, koja je prethodila ediciji ‘Srpska nacionalna misao’, pa je i to jedan od razloga što smo se opet prihvatili zajedničkog izdavačkog poduhvata”, naveo je Pevulja, ujedno i prvi upravnik Kuće Milanovića.

Na početku svog govora Ljiljana Mačkić stoga je i podvukla da je, između ostalog, i Pevuljinom zaslugom Kuća Milanovića sačuvana “od naših navika da rušimo tragove kulture i zidamo ispočetka”.

“Priređivač knjige napravio je vješt izbor tekstova kojima nam predstavlja političku misao humanističke provenijencije Predraga Lazarevića, suštinske teme kojima je Predrag Lazarević bio zaokupljen i koje je pokušao kvalitativno osvijetliti sa više strana da bi bile dostupnije istoričarima, proučavaocima književnosti, antropolozima i političarima; kao i svima koji budu zainteresovani za ovu vrstu materije. Izborom su obuhvaćeni tekstovi u kojima su naglašene neuralgične tačke naše stvarnosti. Lazarević se ne zadržava na markiranju takvih tačaka nego za svaku od njih nudi rješenje. Priređivač nam pogovorom ukazuje na razloge/kvalitet izabranog da bismo lakše rezimirali tekstove”, navela je Ljiljana Mačkić na ovoj izuzetno posjećenoj promociji knjige.

O profesoru Lazareviću nadahnuto je govorio i vladika Jovan Ćulibrk.

“Profesor Lazarevic je bio moj profesor, zatim dragi prijatelj. Čovjek sa kojim sam vrlo često razmjenjivao misli i utiske o mnogim temama. On je bio intelektualac velikog kalibra. Posebno je isticao značaj zapadnih srpskih krajeva, podvlači vitalizam ovih prostora i njihovu zapostavljenost u srpskoj politici. Posebno ovdje ističem profesorovo upućivanje na vizantijske osnove i sadržaj srpske kulture. Gotovo da nije bilo nijednog predavanja na kome to nije napominjao”, rekao je Ćulibrk, prenose Nezavisne.