Izbori 2024 25.09.2024.

Dodik: Ništa se ne može postići bez održive vizije i nade

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas u Istočnom Sarajevu da se ništa ne može postići bez održive vizije i nade, te da upravo to ovaj grad svrstava u urbane i predivne gradove sa dosta dobrog sadržaja.

Dodik je rekao da je prije 20 godina bilo dosta skeptika koji su smatrali da Istočno Sarajevo neće i ne može toliko da se izgradi kao što je to danas.

“Srbi koji su napustili Sarajevo su junaci stvaranja Republike Srpske. Oni nisu htjeli da odu daleko, već su zajedno sa institucijama Srpske napravili grad na ledini”, rekao je Dodik novinarima.

Predsjednik Srpske je rekao da je održiva nada koju su Srbi nakon rata imali, te da je dovoljno pogledati i vidjeti sve što je izgrađeno.

Dodik je ukazao da je razvoj Univerziteta u Istočnom Sarajevu ključno pitanje razvoja ovog dijela Srpske, te da nikada nije bilo upitno jačanje te visokoobrazovne institucije.

“Od kada vodim Republiku Srpsku, gradimo fakultete u cijeloj Republici. Foča ne bi bila to što je danas da nema dva fakulteta”, naveo je Dodik.

On je istakao da je ponosan na sve urađeno i na ljude koji su učestvovali u realizaciji projekata, kao i na one koji primijete da je nešto urađeno.

Dodik je naveo da je za Rektorat, Muzičku akademiju i Studentski dom u Istočnom Sarajevu izdvojeno više od 20 miliona KM.

Predsjednik Srpske je ukazao da se u Istočnom Sarajevu osjeća potreba za izgradnjom turističke zone, te da će to doći samo po sebi.

“Država ne pravi tržne centre, ali će naći načine da grad motiviše kroz podršku da i to izgrade”, rekao je Dodik i dodao da će biti izgrađeno još smještajnih kapaciteta kada je riječ o vrtićima.

Dodik je istakao da je i izgradnja zgrade Vlade u Istočnom Sarajevu motivišući faktor koji drži ljude da ostaju na ovim prostorima.

On je dodao da će Republika Srpska na svaki način nastojati da bar malo nadomjesti građanima istočnog dijela Srpske ono što su dali za Republiku Srpsku.

“Da bar njihovi unuci imaju ono što oni nisu imali prije 20 godina”, rekao je Dodik.