Izbori 2024 25.09.2024.

Trivić: Banjaluka ne može da istrpi još jednog gutača narodnog novca

ČITANJE: 2 minute

U nekom prethodnom periodu, SNSD je brutalno pljačkao građane Banjaluke preko sudskih sporova koje su Eko toplane pokretale protiv građana iako su mnogi građani imali strahovito loše grijanje, a Stanivuković je tu praksu nastavio, izjavila je Jelena Trivić, predsjednica Narodnog fronta.

Ona ističe da je Stanivuković 2020. godine gradio svoju kampanju na kritici tadašnje SNSD vlasti i uprave Eko toplane, a posebno jer je Eko toplana za poslove zastupanja u parnicama sa građanima angažovala spoljnog advokata. Dodaje da je tada Stanivuković kritikovao ovaj potez tvrdeći da građani plaćaju enormne troškove u gubitku sporova sa Eko toplanom.

“Na hiljade građana su tih godina tužene od strane Eko toplana i umjesto 100 maraka sudske takse, plaćali su i po 1.000 maraka troškova advokatici Dariji Mirnić Majstorović, inače supruzi tadašnjeg člana uprave Eko toplana”, tvrdi Trivićeva.

Dodaje da je nakon 2020. godine i nakon pobjede na izborima, Stanivuković u upravu Eko toplana kao predstavnika grada imenuje svoju prijateljicu Draganu Kljajić, a Eko toplane su odmah nakon izbora produžile punomoć pomenutoj advokatici Dariji Mirnić Majstorović i nastavila tako da otima novac od građana.

“Dakle, za sve ono za šta je Stanivuković kritikovao Eko toplane danas imamo identičnu praksu. I opet ću podsjetiti da Eko toplane danas prijete gradu da grijanja neće biti, ukoliko ne dobiju subvenciju ili ako im se ne odobri poskupljenje grijanja. To su napisale u dopisu od 31.5.2024. godine, a da niko od predstavnika grada nije ovo iznio u javnost“, napominje Trivićeva.

Trivićeva podsjeća da su neki dan iz Narodnog fronta iznijeli prijedlog za Eko toplane, jer ne mogu poskupljenja i subvencije ići u nedogled i Banjaluka ne može da istrpi još jednog gutača narodnog novca.

“Prvi prijedlog u vezi s ucjenjivačkim dopisom Eko toplana jeste da nijedan fening iz gradske kase, niti poskupljenje ne smije biti tema dok se ne izvrši detaljna revizija poslovanja Eko toplana i utvrdi stvarna opravdanost njihovih zahtjeva“, rekla je Jelena Trivić, te dodala da davanje novca na “lijepe oči”, a pogotovo poskupljenje ne smije više biti standardna praksa.

“Drugi prijedlog je da Grad na ucjene koje dobija od Eko toplana odgovori kontraprijedlogom, a to je da svako izdvajanje Grada ovom preduzeću ujedno predstavlja dokapitalizaciju, odnosno promjenu vlasničke strukture, jer ako Grad već izdvaja novac za to preduzeće, onda Grad treba i da upravlja tim preduzećem, odnosno da se pita i odlučuje, a ne da Grad i građani budu taoci i predmet ucjena Eko toplana i privatnog kapitala”, naglasila je Trivićeva, te zaključila:

“Svakako čekamo gradske vlasti, i Stanivukovića i SNSD da nam se izjasne o ucjenjivačkom dopisu Eko toplana, jer je grijna sezona na pragu.”