Izbori 2024 27.09.2024.

CIK: Nulta tolerancija za govor mržnje

ČITANJE: 2 minute

Centralna izborna komisija BiH podsjeća učesnike u izbornom procesu da je na snazi nulta tolerancija za govor mržnje.

CIK podsjeća da kandidatima i pristalicama političkih stranaka, listi nezavisnih kandidata, listi pripadnika nacionalnih manjina i koalicija, kao i nezavisnim kandidatima i njihovim pristalicama, te zaposlenima ili na drugi način angažovanim u izbornoj administraciji nije dozvoljeno nositi i pokazivati oružje na političkim skupovima, biračkim mjestima i njihovoj okolini, kao i za vrijeme okupljanja u vezi s aktivnostima političkih stranaka, koalicija, listi nezavisnih kandidata i nezavisnih kandidata u izbornom procesu, saopšteno je iz CIK-a.

Nije dozvoljeno ni ometati skupove drugih političkih stranaka, koalicija i nezavisnih kandidata, kao i podsticati druge na takve aktivnosti.

Nije dozvoljeno ni sprečavati novinare da obavljaju svoj posao u skladu s pravilima profesije i izbornim pravilima, obećavati novčane nagrade ili druge materijalne koristi s ciljem dobijanja podrške birača ili prijetnje pristalicama drugih političkih stranaka, koalicija, listi nezavisnih kandidata i nezavisnih kandidata.

CIK navodi da nije dopušteno podsticati na glasanje lice koje nema pravo glasa, podsticati lica da glasaju više puta na istim izborima ili da glasaju u ime drugog lica ili koristiti se govorom mržnje, i/ili objaviti ili upotrijebiti slike, simbole, audio i video zapise, SMS poruke, internet komunikacije, društvene mreže i mobilne aplikacije ili druge materijale koji mogu tako djelovati.

Nije dozvoljeno zloupotrijebiti dijete u političke svrhe.

– Pojedine zabrane koje navodimo odnose se ne samo na period izborne kampanje, već na cijeli izborni period kao što je npr. govor mržnje na šta posebno skrećemo pažnju – poručeno je iz CIK-a.

Prema definiciji iz Izbornog zakona BiH govor mržnje je svaki oblik javnog izražavanja ili govora koji izaziva ili podstiče mržnju, diskriminaciju ili nasilje protiv bilo kojeg lica ili grupe lica, na osnovu rase, boje kože, nacionalnosti, pola ili vjere, etničkog porijekla ili bilo koje druge lične karakteristike ili orijentacije koja podstiče na diskriminaciju, neprijateljstvo i nasilje.

Iz CIK-a BiH su poručili da CIK ima ovlašćenja da izrekne novčane kazne do 30.000 KM, ali svakako ima ovlašćenja i da ukloni ime kandidata s kandidatske liste, kao i da poništi ovjeru učešća na izborima političkog subjekta.

– Koja će od navedenih sankcija biti izrečena, zavisi od težine učinjenog prekršaja kao i učestalosti – zaključio je CIK.

Oznake: CIK, govor mržnje