Izbori 2024 27.09.2024.

Bosančić: Nakon odluke Ustavnog suda pojeftiniće parking u Banjaluci

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik banjalučkog Gradskog odbora DEMOS-a Boran Bosančić rekao je za RTRS da će nakon odluke Ustavnog suda Republike Srpske pojeftiniti parking u Banjaluci, što će građanima donijeti godišnju uštedu od 300 do 350 KM.

Bosančić je podsjetio da je Ustavni sud prihvatio njegovu inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti i stavio van snage Pravilnika na osnovu kojeg je poskupio parking u Banjaluci.

– Tvrdio sam da je Skupština grada jedini nadležan organ koji može da donese Pravilnik i reguliše pitanje parkinga. To je definisano Zakonom o komunalnim djelatnostima, gdje je jasno rečeno da cijenu komunalne usluge utvrđuje davalac usluge, a saglasnost daje nadležni organ jedinice lokalne samouprave, dok je Zakonom o lokalnoj saopuravi jasno precizirano da saglasnost na cijenu komunalne usluge daje Skupština grada – rekao je Bosančić.

On je rekao da će, kada odluka Ustavnog suda bude objavljena u Službenom glasniku, cijene pakringa u Banjaluci morati vratiti na staru cijenu, a to je 0,50 KM u drugoj, te jedna KM u prvoj i nultoj zoni.

Kada je riječ o eventualnim tužbama građana zbog plaćanja više cijene parkinga, Bosančić je rekao da su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće i da građani imaju mogućnost pokretanja građanske parnice, ali bi ishod bio neizvjestan.