Izbori 2024 28.09.2024.

SNSD: Saradnjom republičkih i lokalnih vlasti do lakše kupovine prve nekretnine

ČITANJE: 2 minute

Dobrom saradnjom republičkih i lokalnih vlasti realizacija inicijative, koja bi trebala biti zakonski uređena, o povratu PDV-a na kupovinu prve nekretnine bila bi veoma efikasna, poručili su danas generalni sekretar SNSD-a Srđan Amidžić i kandidat ove stranke za gradonačelnika Banjaluke Nikola Šobot.

Amidžić je istakao da je za Republiku Srpsku veoma važno da kroz ovakav sistemski zakon pomognu svima koji kupuju prvu nekretninu, ali i podignu nivo privredne aktivnosti u oblasti vosokogradnje i na taj način obezbijede stabilnost tog sektora i punjenja javnih finansija i fondova.

– Ako je osnovna cijena stana od 40 metara kvadratnih 100.00 KM, olakšice ili ono čega će se Republika odreći je 17.000 KM – rekao je Amidžić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Šobot je dodao da njegov program podrazumijeva i dodatne olakšice u ovom segmentu poput ukidanja rente za one građane koji su ostvarili pravo na povrat PDV-a za kupovinu prve nekretnine.

– Povrat na kupovinu prve nekretnine biće u prosjeku oko 2.500 KM i to je još jedna od mjera kojima će grad pomoći stambeno zbrinjavanje mladih. Pored mjera koje planiramo u zapošljavanju i otvaranju novih radnih mjesta, mislim da je ovo korisna stvar da zadržimo mlade ljude – rekao je Šobot.

On je istakao da će se sistemski pristupiti i rješavanju problema penzionera, prije svega radiće se na izradi socijalne karte, te će Banjaluka davati subvencije za nabaku lijekova za koje troškove ne snosi Fond zdravstvenog osiguranja Srpske.

– Naše opredijeljenje je da se moraju povećati plate u Gradskoj upravi, jer troškovi života rastu, a plate i primanja su ostala na istom nivou. Opredjeljenje je da idemo u pravcu povećanja plata u sklAdu sa finansijskim mogućnostima grada – najavio je Šobot.

On je dodao da će se prioritetno baviti finansijskom konsolidacijom grada, ali i rješavanjem egzistencijalnih pitanja urbane i seoske sredine, poput vodosnabdijevanja.

(Srna)

Oznake: izbori 2024, SNSD