Izbori 2024 02.10.2024.

Selak: Banjaluka je srpska prijestonica, a ne Draškova pozornica

ČITANJE: 8 minuta

SPS ide ka odličnom rezultatu, koji ćemo i ostvariti uz maksimalni angažman svih članova, aktivista i funkcionera tokom poslednjih dana kampanje.

Kaže ovo u intervjuu za Srpskainfo lider SPS, Goran Selak koji dodaje da su na terenu osjetili veliku podršku građana, jer su prepoznali njihovu “iskrenu namjeru da kroz rad i konkretne projekte unaprijede svakodnevni život u svim lokalnim zajednicama”.

Selak u nastavku intervjua otkriva kakva su očekivanja ove stranke od predstojećih izbora, projektima na koje će se fokusirati, ali i zašto vjeruje u pobjedu Nikole Šobota u Banjaluci, ko odlazi sa pozornice, a ko se na nju tek treba popeti.

Intervju prenosimo u cijelosti.

Ušli smo u zadnju sedmicu predizborne kampanje, obišli ste mnogo lokalnih zajednica, kakvi su vaši utisci i da li vjerujete da će SPS uspjeti da ostvari rezultat koji ste zacrtali?

Utisci su izuzetno pozitivni. Razgovarali smo sa mnogo ljudi, slušali njihove potrebe, a ono što najviše zamjeraju političarima generalno je činjenica da su prečesto zanemareni i da ih se svi sjete samo u kampanji. SPS ne radi tako.

SPS radi tokom čitave godine i tokom neizborne godine. Mi smo uvijek sa narodom. SPS je partija koja se bori za interese običnog čovjeka, i vjerujem da ćemo, zahvaljujući velikoj podršci, ostvariti rezultat koji smo zacrtali – da budemo partija koja donosi promjene.

Koliko odborničkih mjesta očekujete u Banjaluci, a koliko u drugim lokalnim zajednicama?

U Banjaluci je cilj osvajanje bar tri odbornička mandata, jer smatramo da imamo kvalitetan program koji smo javno predstavljali i ljude koji su spremni da se bore za interese grada i građana. SPS bi trebala da bude druga po jačini partija u budućoj skupštinskoj većini u Banjaluci.

U drugim lokalnim zajednicama očekujemo proporcionalne rezultate, u zavisnosti od specifičnosti svake sredine, ali svuda je naš cilj isti – SPS će kroz rad naših odbornika biti glas građana i pokretač ključnih promjena.

Šta ćete kao stranka ponuditi građanima kroz rad vaših odbornika u lokalnim zajednicama, šta su vam ključni prioriteti?

Socijalistička partija Srpske ima jasan plan koji će omogućiti izgradnju i stvaranje Banjaluke kao grada budućnosti.

Naš ključni prioritet je projekat “Nova Banjaluka“, koji podrazumijeva usvajanje novog Urbanističkog plana grada, sa ciljem planirane i održive izgradnje.

Porazno je da je posljednji Urbanistički plan Banjaluke iz 1975. godine. Zato će nova skupštinska većina zajedno sa budućim gradonačelnikom Nikolom Šobotom usvojiti taj dokument koji će zaustaviti betonizaciju grada.

Želimo grad širiti prema Lazarevu, gdje ćemo ukloniti montažne objekte i izgraditi moderne stambene zgrade, dok ćemo u užem centru sačuvati zelene površine, parkove i drvorede, stvarajući grad koji je ne samo funkcionalan, već i prijatan za život.

Osim toga, fokusiraćemo se na izgradnju novih vrtića, rješavanje problema parkinga kroz izgradnju centralne garaže, i ulaganje u sportske kapacitete, uključujući modernizaciju Teniskog centra u trening prostor za sve sportske klubove.

Ovi projekti su okosnica našeg programa i simbolizuju našu viziju Banjaluke kao grada budućnosti – uređenog, modernog i prilagođenog potrebama svih građana.

Za druge lokalne zajednice spremljeni su posebni programi inicirani od strane naših lokalnih odbora. SPS želi razvijenu Srpsku od Trebinja do Novoga Grada.

Mnoge mjere koje predlažemo u Banjaluci preslikaćemo i na ostale gradove.

Od prvog dana podržavate kandidaturu Nikole Šobota za gradonačelnika Banjaluke, da li i dalje vjerujete u njegovu pobjedu i šta će ona donijeti novo Banjalučanima?

Apsolutno vjerujem u pobjedu Nikole Šobota, jer su on i njegov glavni protivkandidat neuporedivi u svakom smislu.

Dok Draško Stanivuković simbolizuje laži, jeftini marketing i populizam, Nikola Šobot predstavlja sve ono što Banjaluka zaista treba – obrazovanog, stručnog, porodičnog i poštenog čovjeka.

Stanivuković se bavi kozmetičkim potezima i teatralnim nastupima, pokušavajući da od Banjaluke napravi svoju ličnu pozornicu.

S druge strane, Šobot je ozbiljan, organizovan i iskren kandidat, čovjek koji ima viziju kako da grad funkcioniše u službi građana, a ne da bude prostor za političke predstave.

Banjaluka je srpska prijestonica, a ne Draškova pozornica, i zato će Nikola Šobot pobijediti. Banjaluci je potreban kraj predstave i dostojna uprava.

Završni čin će se odigrati 6. oktobra kada će sa scene sići glumac Draško. Apsolutno sam uvjeren da je Nikola Šobot budući pobjednik, jer je grad spreman za pravu promjenu i vođstvo koje Šobot nudi.

Često se mogu čuti kritike kako je SNSD imao svog gradonačelnika 20 godina u Banjaluci i da mnogo toga što danas kritikuju funkcioneri te stranke, nisu uradili ni njihovi gradonačelnici. Da li vjerujete da će Šobot nešto promijeniti?

Siguran znak da je promjena neke vlasti blizu je kada vlast priča samo o onome što je uradila, a pri tome ne nudi ništa novo.

Ne znam da li ste primjetili, ali aktuelni gradonačelnik nije ponudio ništa konkretno u ovoj kampanji, osim što nas ubjeđuje kako je on sam uradio nekoliko kozmetičkih projekata i traži podršku na osnovu toga. Opet, sve se svodi na njega samog.

Ljudi se ne opredeljuju prema tome šta su vidjeli, već prema tome šta mogu očekivati. A tu je Nikola Šobot mnogo jači – više je u svom životu postigao i mnogo više je u ovoj kampanji ponudio. Šobot predstavlja novo lice politike – čovjeka iz struke, ozbiljnog i sposobnog da donese promjene.

On dolazi sa jasnim planom i rješenjima za dugogodišnje probleme Banjaluke. Zbog svega toga, vjerujem da je Nikola Šobot pobjednik ovih izbora, jer građani vide šta on može da donese ovom gradu.

Ne bih se previše obazirao na prošla vremena, jer će i Stanivuković uskoro biti u prošlosti. Mi gledamo u budućnost, a budućnost je sa Šobotom.

Najavili ste da SPS ima rješenje za nedostatak parking mjesta, te predstavili projekat javne garaže, hoćete li moći taj projekat da sprovedete u djelo i na koji način?

Apsolutno. Imamo jasnu strategiju za rješavanje problema parkinga, koja uključuje izgradnju nekoliko modernih javnih garaža na ključnim lokacijama u gradu. Već smo pripremili sve potrebne projekte i uspostavili kontakte sa investitorima koji su spremni da podrže ovaj projekat.

Uvjereni smo da će kroz partnerstvo između javnog i privatnog sektora ovaj problem biti riješen na zadovoljstvo svih građana. Svi projekti koje smo predstavili su poklon SPS građanima Banjaluke i biće upućeni u procedure čim se konstituiše nova gradska Skupština.

SPS se u kampanji fokusirala na izradu i promovisanje vitalnih projekata koji će riješiti hronične probleme Banjalučana. Koji su to projekti i kako ih mislite realizovati?

Naš plan za Banjaluku kao grad budućnosti temelji se na 14 ključnih tačaka. Fokus je na usvajanju novog Urbanističkog plana kroz projekat “Nova Banjaluka”, koji podrazumijeva širenje grada ka Lazarevu, uz očuvanje zelenih površina u centru.

Izgradićemo nove vrtiće, a već smo predstavili projekat jednog vrtića. Cilj nam je da jednom konačno riješimo problem sa listama čekanja za upis u vrtić.

Riješićemo problem parkinga izgradnjom centralnih garaža, a borci Republike Srpske će imati besplatan parking.

U oblasti sporta, transformisaćemo Teniski centar u moderan trening prostor, a rješavaćemo saobraćajne gužve kroz rekonstrukciju saobraćajnica.

Uložićemo u modernizaciju javnog prevoza i obrazovanja, uključujući nove škole i rekonstrukciju postojećih.

Program SPS je veoma detaljan i obrazložen, što dokazuje i činjenica da smo mislili i na kućne ljubimce kojih u Banjaluci ima mnogo, a za koje ćemo postaviti posebne česme na nekoliko lokacija po gradu.

Mislimo o svemu i o svim kategorijama stanovništva. Posebne planove imamo za mlade i penzionere. Najboljim studentima ćemo obezbijediti besplatno ljetovanje.

Formiraćemo i poseban odsjek u Gradskoj upravi koji će se baviti samo statusom penzionera. Sve ove tačke doprinose stvaranju moderne, funkcionalne i uređene Banjaluke.

Nedavno je gradonačelnik Banjaluke iznio niz kritika na račun vašeg stranačkog kolege Željka Grbića, kojeg je optužio za niz bezakonja. Šta ćete učiniti ako se ove optužbe pokažu tačnima?

Prvo, važno je napomenuti da je upravo gradonačelnik Draško Stanivuković ostavio Željka Grbića za direktora Gradskog groblja, a prema snimcima gdje se na groblju grle, jasno je da su vrlo prisno i dobro sarađivali.

Sada, kada mu politički odgovara, Stanivuković koristi politički marketing na tom istom groblju. To je zaista nečuveno – nijedan gradonačelnik nigdje u svijetu nije koristio groblje kao pozornicu za političke igre.

Sa dva snimanja na groblju, Draško Stanivuković je postavio svjetski rekord u bezobzirnosti i nedostatku elementarnog poštovanja i pijeteta.

Što se tiče optužbi, Socijalistička partija Srpske je jasna – SPS neće biti kišobran za bilo čija nedjela. Ako se optužbe pokažu tačnima, partija će preduzeti sve potrebne korake u skladu sa zakonima i moralnim principima koji nas vode.

Zalažemo se za transparentnost i odgovornost, i niko, pa ni član SPS, neće biti iznad zakona. Dodao bih i to da Željko Grbić nije član ni jednog organa SPS niti je kandidat na predstojećim izborima.