Magazin 03.10.2024.

Potpisani ugovori: AVC Srpske sufinansira dva igrana filma sa nacionalnom tematikom

ČITANJE: 2 minute

Direktor Audio-vizuelnog centra Republike Srpske Anja Ilić potpisala je danas u Banjaluci ugovore o sufinansiranju dva dugometražna igrana filma nacionalne tematike sa milion KM koji su podržani na javnom konkursu.

Ugovori su potpisani sa producentima filmova “Čuvaj ga” reditelja Siniše Grabeža, koji će biti sufinansiran sa 600.000 KM i “Kad ponovo umrem” reditelja Nemanje Savanovića, koji će biti sufinansiran sa 400.000 KM.

Potpisivanju ugovora prisustvovala je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić, koja je izrazila očekivanje da će radom Audio-vizuelnog centra i ozbiljnijim bavljenjem ovom djelatnošću kinematografija u Srpskoj postati dio svjetskih kretanja.

Stojičićeva je pozdravila ideju o osnivanju Audio-vizuelnog centra koju je podržao predsjednik Republike Milorada Dodika.

Ona je navela da su Vlada i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske zaslužni za izradu Zakona o audio-vizuelnoj djelatnosti, čime je stvoren preduslov za sigurno finansiranje Audio-vizuelnog centra, koji je osnovan prije tri godine.

– Ovim zakonom je predviđeno da se 0,1 odsto poreskih prihoda usmjerava prema ovom centru da bi obavljao svoje djelatnosti – rekla je Stojičićeva novinarima.

Ona je izrazila zahvalnost Filmskom centru Srbije, Vladi i Ministarstvu kulture Srbije sa kojima Audio-vizuelni centar Republike Srpske ima potpisane protokole o saradnji koji će pomoći u njegovom radu.

Ilićeva je rekla da bi premijere filmova za koje je danas potpisala ugovore o sufinansiranju trebalo da budu održane 2026. godine.

– Ovo je prvi put od osnivanja Centra da su podržani cjelovečernji dugi igrani filmovi. Ponosni smo što ulazimo u velike produkcije – istakla je Ilićeva.

Savanović je izrazio zahvalnost Filmskom centru Srbije, bez čije podrške ovi projekti ne bi postojali.

Oba filma su nacionalne tematike, od kojih se jedan bavi stradanjem srpskog naroda u Sarajevu devedesetih godina prošlog vijeka, prenosi Srna.

Filmovi su podržani na konkursu Audio-vizuelnog centra Srpske za sufinansiranje proizvodnje dugometražnih igranih filmova.