Magazin 31.10.2016.

Počinje Movember – Pusti brkove i učestvuj u borbi protiv raka testisa i prostate

ČITANJE: 5 minuta

Brijanjem i skraćivanjem brkova i brade u utorak 1. novembra sa početkom od 20 časova u banjalučkom kafeu „Pause“ ozvaničiće se početak ovogodišnjeg Movembera. Četvrti po redu „Movember“, kao i prethodnih godina, način je da se probudi svijest o bolesti raka prostate i testisa, ali i da se napravi humanitarna akcija i skupi novac za pomoć oboljelima.

Pored cilja o podizanju svijesti o zdravlju muškaraca, kao i prošle godine kada je sakupljeno 4 750 KM, ove godine neformalno udruženje građana „Superbrke“ će tokom cijelog mjeseca prikupljati novčana sredstva u takozvani „brkin fond“ i tako pomoći Vjekoslavu Ceroviću iz Doboja i Miroslavu Todoroviću iz Banjaluke koji se bore sa ovom bolešću. Ova dva mlada momka su u teškoj finansijkoj situaciji i sav iznos koji se prikupi u „brkin fond“ će biti proslijeđen njima.

Doktorka Radmila Rašeta iz Udruženja onkologa RS koje se priključilo ovogodišnjoj akciji, rekla je da se ova bolest najčešće javlja kod muškaraca koji imaju između 20 i 40 godina i ako se na vrijeme uoči uz adekvatnu terapiju izlječivost je veoma visoka.

– Rak testisa ili testikularni rak je rijetka vrsta tumora koja prvenstveno pogađa mlađe muškarce. Najčešći simptom testikularnog raka je bezbolna kvržica (izraslina) ili otok testisa, pojava krvi u ejakulatu, bolovi u donjem djelu stomaka i leđa (uzrokovani metastazama u limfnim čvorovima uz aortu). Ostali simptomi mogu uključivati tupu bol i osjećaj težine u mošnicama – rekla je dr Radmila Rašeta.

Ona je dodala da se prevencijom ova bolest može uspješno liječiti, dok način liječenja zavisi od stadijuma bolesti odnosno vrste tumora. Najveći je problem jer kod nas nema psihologa koji će pacijentima i porodicama pomoći da prebrode taj težak period liječenja, jer upravo je ona imala sličan slučaj u svojoj porodici kada je njen muž se borio sa ovom bolešću i uspješno se izliječio.

– Nakon određenih testova onkološki konzilijum određuje stadijum bolesti i liječenje. Postoje četiri stadijuma kada je tumor je lokalizovan u testisu, drugi stadij kada je tumor metastazirao u retroperitonealne limfne žlijezde ispod dijagfragme, treći stadij gdje je tumor metastazirao u limfne žlijezde iznad dijagfragme i četvrti gdje tumor metastazira u udaljene organe (pluća, mozak, kosti). Način liječenja u zavisnosti od stadijuma može biti hirurški gdje se uklanja oboljeli testis. Muškarci i sa jednim testisom mogu proizvoditi spermu i imati normalnu erekciju. Radioterapija i hemoterapija su druga dva načina liječenja – istakla je dr Rašeta i dodala da u prilog genetske predispozicije za njegov nastanak govori i činjenica da su rođaci oboljelog u nešto većem riziku da i sami razviju ove maligne tumore tokom života. Poznato je i da je nespušteni testis veoma značajan faktor rizika u razvoju malignih tumora, naročito kada se dijagnoza ne postavi na vrijeme.

Ovogodišnji Movember kao i prošle godine podržala Humanitarna organizacija „Budimo ljudi“ koji će pomoći sa logistikom tako što su otvoreni žiro računi na koji se može uplatiti novac za one koji žele pomoći, a nisu u prilici da dođu do „brkinog“ fonda.

– Mi ćemo kao i prošle godine pomoći tako što ćemo ispred naše organizacije donirati 500 KM, dok će naši žiro računi biti na raspologanju za uplate iz BiH i inostranstva – rekao je predsjednik HO „Budimo ljudi“ Igor Kremenović.

„Brkin fond“ će biti na nekoliko lokacija u Banjaluci, u bazi „Superbrka“ kafeu „Pause“, u frizersko kozmetičkom studiju „Eros“, te na dvije lokacije lanca brze hrane „Facefood“.
Svi koji žele da pomognu Vjekoslavu i Miroslavu, moći će da kupe i majice sa karakterističnim logom ovogodišnjeg „Movembra“ po cijeni od 20 KM i sav iznos od prodaje majica ići će u „brkin fond“. Majice se mogu kupiti u kafeu „Pause“ ili poručiti putem instagram profila mojamaja.

Najljepši brkovi će se odabrati 30. novembra, kada će se održati završna zabava povodom Movembra gdje će biti aukcija fotografija na kojima su svi oni koji su pustili brkove tokom akcije.

Movember je nastao 2003. godine u Australiji među nekolicinom prijatelja koja je na šaljiv način željela da prenese vrlo ozbiljnu poruku – o preventivi raka prostate.

Počeli su da puštaju brkove i za to tražili donacije od rodbine i prijatelja. Pokret je prve godine okupio samo 30 učesnika, međutim nakon što ih je primjetila Fondacija za oboljele od raka prostate u Australiji i postala im partner, pokret je naglo porastao i proširio se na cio svijet.

Tako je Movember postao godišnji događaj u kome pripadnici jačeg pola na razne načine skreću pažnje na svoje zdravlje, pogotovo o stvarima o kojima se uglavnom govori ispod glasa. Ovaj pokret svrstan je među 100 najboljih nevladinih organizacija u svijetu zbog svog uticaja, inovativnosti i održivosti.

Pravila za učešće u Movemberu nalažu da tokom cijelog mjeseca novembra puštate bradu. Pri kraju meseca obrijte je, ali ostavite brkove koji će reprezentovati vas i vaš karakter.

Brada treba da bude gusta i ne treba je previše sređivati, jer je cilj prihvatiti dlakavost s obzirom na tužnu činjenicu da oboljeli od raka upravo ostaju bez dlaka usljed jakih terapija.

brke-brkin-fond

Humanitarce pozivamo da se priključe ovoj akciji, a svoje donacije mogu uplatiti na račune:

Brojevi žiro računa za BiH: 3383502257474786
Inostranstvo: BA393383504857447654 URO, SWIFT: UNCRBA 22, BA393383504857447654 SEK (ŠVEDSKE KRUNE) SWIFT: UNCRBA 22

(Srpskacafe.com, foto: Vedran Sevčuk)