A šta ćemo sa čađavim “dvojkama”: Norvežani i Italijani pokrenuli istragu protiv Folksvagena

volkswagen-skandal
Norveške vlasti pokrenule su istragu da bi utvrdile da li će skandal u vezi sa lažnim očitavanjem emisija štetnih gasova u vozilima “Folksvagena” sa dizelskim motorimama imati uticaja na Norvešku.

Norveška Agencija za privredni kriminal saopštila je danas da će ispitati “da li je počinjeno krivično djelo u Norveškoj i da li ova prevara ima uticaja na vozila koja su uvezena u zemlju”.

Agencija navodi da radi na ovom slučaju zajedno sa carinskom i službom za saobraćaj.

Italijanski ministar saobraćaja Gracijano Delrio saopštio je da će biti provjereno najmanje 1.000 vozila sa dizelskim motorima svih marki nakon skandala oko “Folksvagena”.

Delrio je rekao da će se provjere vršiti u prodajnim objektima prije prodaje, što će koštati oko osam hiljada evra po vozilu.

Italijanska grupa za zaštitu potrošača “Altrokonzumo” saopštila je danas da je planirana zajednička tužba i pozvala “Folksvagen” da ispravi sporni softver kojim se pogrešno očitavaju emisije štetnih gasova ili da zamijene vozila, prenosi AP.

(Agencije)

NOVE CIJENE NA PUMPAMA: Gorivo u BiH skuplje i do 20 feninga

Cijene goriva na pumpama širom BiH posljednjih dvadesetak dana porasle su za 0,15 do 0,20 KM po litru, kazao je za “Nezavisne” Almir Bečarević, stručnjak za energente. “Budući da je porasla cijena nafte na svjetskom tržištu, opravdanja za više cijene ima, ali ne baš u ovakom obimu”, ističe Bečarević. Smatra da se u narednom periodu

Renoviranje prostorija u Zajednici srpskih klubova u Beču

U Austriji postoji veliki broj klubova sa prostora bivše Jugoslavije koji se bave kulturnim i sportskim aktivnostima. Ovi klubovi imaju značajan doprinos očuvanja jezika i identiteta tih ljudi ali su oni i jedan vid povezivanja, kako sa državama svoga porekla, tako i sa institucijama Republike Austrije. Prvi klubovi osnovani su početkom sedamdesetih godina prošlog veka.

POPUŠTANJE MJERA: Kalifornija otvara frizerske salone i brijačnice, sa radom počela i njujorška berza

Kalifornija, najmnogoljudnija američka savezna država, u utorak je poduzela novi korak u smjeru popuštanja pandemijskih mjera i, nakon više od dva mjeseca, dopustila otvaranje brijačnica i frizerskih salona u većini saveznih okruga. Guverner Kalifornije Gavin Newsom u ponedjeljak je ukinuo zabranu održavanja misa i trgovanja u zatvorenim prostorima, ali uz nastavljeno strogo pridržavanje ograničenja u

Servisne informacije za 27. maj

Servisne informacije za srijedu, 27. maj 2020. godine: Policijska uprava Prema podacima s kojim raspolaže ovo Područno odjeljenje, za posljednja 24 časa u Gradu Banjaluka dogodila su se dva krivična dijela. Narušavanja javnog reda i mira nije bilo. Dogodilo se osam saobraćajnih nezgoda u kojima su dva lica lakše povrijeđena. Hitna pomoć U Stanici hitne

Radović pozvao građane Srbije i BiH da ljetuju u Crnoj Gori i Budvi

Predsjednik Skupštine opštine Budva Krsto Radović pozvao je građane Srbije i BiH da letuju u Crnoj Gori i Budvi i poručio im da su dobrodošli i rado viđeni gosti, te da se ne obaziru na, kako je ocijenio, nepromišljene izjave crnogorskog premijera Duška Markovića. “Građani Srbije i BiH koji godinama ljetuju u Crnoj Gori znaju