Vijesti 19.02.2016.

Abu Hamza na slobodi uprkos najvišem stepenu prijetnje

ČITANJE: 2 minute
imad el husein
Sirijac Imad el Husin poznatiji kao Abu Hamza, koji je nekoliko godina proveo u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu nakon što je proglašen prijetnjom po nacionalnu bezbjednost, pušten je juče na slobodu.

“Glas Srpske” saznaje da je Abu Hamza u strogoj tajnosti izveden iz Imigracionog centra. U stan u Sokolović koloniji u sarajevskoj opštini Ilidža odveli su ga policijski službenici Imigracionog centra.

Abu Hamzi je kretanje ograničeno na Kanton Sarajevo uz izuzetak opštine Trnovo, a mora se javljati Policijskoj upravi Ilidža i sarajevskoj kancelariji Službe za poslove sa strancima.

– Mora se javljati svakodnevno ili lično ili telefonom. Služba za nadzor će takođe vršiti nenajavljene provjere tokom 24 časa. I druge bezbjednosne agencije upoznate su sa činjenicom da je ovaj Sirijac pušten na slobodu i oni će takođe vršiti provjere. U slučaju da ne bude poštovao određene mjere, može ponovo biti vraćen u Imigracioni centar – rekao je direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je da Abu Hamza i dalje predstavlja prijetnju po nacionalnu bezbjednost, ali da je BiH u situaciji da ga mora trpjeti.

– Više od 30 zemalja odbilo je zahtjev BiH za njegov prihvat. Proces traženja zemlje u koju bi Abu Hamza mogao biti upućen trajao je do druge polovine prošle godine kada je usvojen novi Zakon o strancima BiH, koji predviđa da stranac ne može biti zadržan duže od 18 mjeseci pod mjerom nadzora – rekao je Mektić.

Abu Hamza se nalazio u Imigracionom centru od 2008. godine, jer predstavlja prijetnju po nacionalnu bezbjednost. Njemu je davno izrečena mjera protjerivanja iz BiH sa zabranom povratka u trajanju od pet godina. On je, međutim, ostao u BiH, jer je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio odluku da Abu Hamza ne može biti protjeran zbog toga što mu prijeti opasnost od režima sirijskog predsjednika Bašara al Asada, a u međuvremenu su se kao prepreka pojavila i ratna dešavanja u Siriji.

– Zbog nemogućnosti protjerivanja u Siriji godinama se traži treća zemlja u koju bi Abu Hamza bio isporučen, jer i dalje predstavlja prijetnju po nacionalnu bezbjednost. Postoji rješenje o protjerivanju i ako se nađe treća zemlja, on će biti deportovan – istakao je Ujić.

Abu Hamza je u BiH došao još osamdesetih godina prošlog vijeka. Za vrijeme rata borio se u redovima Armije RBiH kao pripadnik zloglasne brigade “El mudžahedin”, gdje je bio glavni logističar. Nakon rata je na osnovu učešća u jedinici “El mudžahedin”, kao i ostali njeni pripadnici, dobio i državljanstvo BiH.

Osobe bliske islamistima u FBiH, kojima su se pridružili i pojedini političari, pokrenuli su u oktobru prošle godine akciju “Oslobodimo Abu Hamzu”.

(Glas Srpske)