Vijesti 01.09.2015.

Aćić: Novi zakon o radu za dva-tri mjeseca

ČITANJE: 1 minuta

zakon o radu

Direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Aćić očekuje da će u naredna dva do tri mjeseca u parlamentu Srpske biti usvojen novi zakon o radu.

– Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske očekuje radni tekst novog zakona o radu, na kojem će zajedno sa socijalnim partnerima raditi u narednom periodu- rekao je Aćić.

Govoreći o setu reformskih mjera koje je utvrdila Vlada Republike Srpske, Aćić je ocijenio da u sferi poreskih zakona ima određenih pozitivnih zakonskih rješenja koji će imati efekat na poslovnu zajednicu.

– Nismo zadovoljni činjenicom što u setu poreskih zakona nije bilo prijedloga zakona o doprinosima, koji predviđa umanjenje oporezivanja rada za 1,4 odsto- istakao je Aćić.

Kada je riječ o utvrđenom Prijedlogu zakona o porezu na dobit, Aćić je rekao da je u suštini riječ o novom načinu podsticanja zapošljavanja kroz oporezivanje dobiti.

On je ukazao da se može dovesti u pitanje obaveza da radnika kojeg zaposlite držite više od tri godine, jer ne postoji takva vrsta stabilnosti poslovanja koja je trenutno toliko dugoročna na ovom tržištu.

– Poreski zakoni će u svakom slučaju donijeti neke pozitivne korake, ali smatramo da to u ovom trenutku nije dovoljno- kaže Aćić.

On je zaključio da je suština ekonomskih reformi u Republici Srpskoj i BiH – reforma radnog zakonodavstva, smanjenje oporezivanja rada i reforma javne uprave.

(Agencije)