Biznis 02.12.2015.

Adobe poručuje ljudima da prestanu da koriste Flash

ČITANJE: 1 minuta
adobe-flash
Adobe je konačno spreman da kaže zbogom Flashu. U zvaničnoj najavi Adobe je poručio da će sada ohrabrivati kreatore sadržaja da rade sa novim web standardima kao što je HTML5 umjesto Flasha.

Takođe su počeli i da odbacuju Flash ime preimenujući aplikaciju za animacije u Animate CC, umesto Flash Professional CC. Flash polako umire u protekloj deceniji, delom zbog odsustva podrške na smartfonima a dijelom i zbog toga što je postao pošast interneta.

Iako je Flash u početku imao veliki uspjeh kao alatka za kreiranje web igara i animacija, imao je i veliki broj nedostataka koje su ga koštale sve više svake godine. Flash stranice i plejeri su se sporo učitavali i jeli bateriju laptopa, a što je još važnije Flash je kontinuirano bio predmet problema bezbjednosti. Adobe ne ukida Flash, jer je to ipak do developera, već ovim saopštenjem samo potvrđuju realnost.

HTML5 je preuzeo mjesto Flasha kao alatka za animacije i interaktivnost i on je sve bolji izbor, a kao standard je otvoren. Priznavanjem da Flash umire, Adobe može bolje da pozicionira svoje alatke za animaciju u budućnosti. Flash Professional CC je već sposoban za kreiranje HMTL5 sadržaja, a uzimanjem imena Animate CC, Adobe je u mogućnosti da prodaje Flash Professional CC kao generalnu alatku za animacije.

(TheVerge.com)