Afera “Folksvagen” drma auto svijet: Pokrenuta krivična istraga zbog štetnih automobila

folksvagen
folksvagen
“Folksvagen” je suočen sa nekoliko istražnih procesa u SAD, uključujući krivičnu istragu koju je pokrenulo Ministarstvo pravde, poslije otkrića da je njemačka kompanija varala na testovima koncentracije štetnih gasova koje emituju dizelski motori.

Najveći svjetski proizvođač automobila juče je priznao da je ovim problemom obuhvaćeno 11 miliona njegovih vozila širom svijeta.

Komentatori navode da je istraga američkog Ministarstva pravde najozbiljnija od svih, jer može rezultovati podizanjem optužnica i velikim kaznama za kompaniju i pojedince, prenosi Bi-Bi-Si.

Istragu je najavio i glavni pravnik države NJujork. Tužilac ove savezne države Erik Šnajdermen rekao je da će sarađivati sa ostalim državama u provođenju zakona o zaštiti potrošača i okoline.

– Nijednoj kompaniji ne treba dozvoliti da krši naše zakone o zaštiti okoline ili da obmanjuje kupce- saopštio je Šnajdermen.

Kalifornijska Agencija za zaštitu okoline i Odbor za vazdušne resurse pokrenuli su svoje istrage o potezu “Folksvagena”, koji je u svoje automobile ugradio poseban softver da bi u testovima prikrio stvarne količine emitovanih gasova.

Njemački automobilski gigant objavio je ranije da je za saniranje štete izdvojio 6,5 milijardi evra. Direktor kompanije Martin Vinterkorn će se tokom dana sastati sa članovima nadzornog odbora.

Vinterkorn se juče izvinio zbog lažiranja testova i rekao da mu je “beskrajno žao” zbog ove manipulacije.

(Agencije)

PORUKA SUZANE RADANOVIĆ Majka Davida Dragičevića nazvala opozicionare “bagrom”

Imam nešto da poručim „opoziciji“. Vidim da se pokušavaju uvući među članove „Pravde za Davida“, kao oni bi da pomognu narodu, napisala je na Fejsbuku Suzana Radanović, majka ubijenog mladića Davida Dragičevića. – E, ovako, izbore ste dobili na konto pravde za Davida i predali svojim jaranima u poziciji, vidjeli smo šta se poslije dešavalo.

DODIK U MAĐARSKOJ: Srpska slijedi Srbiju, neće pristati na članstvo u NATO-u

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Budimpešti na sastanku sa predstavnicima Srba u Mađarskoj da Republika Srpska slijedi Srbiju i da neće pristati na članstvo u NATO. On je istakao daje NATO bombardovanje Srpske i Srbije ostavilo posljedice i ukazao na to da je došlo do povećanja broja malignih bolesti i kod

ZAVRŠEN MEMORIJALNI TURNIR RADIVOJ KORAĆ: OKK Beograd najbolji u Banjaluci

Košarkaši OKK Beograd pobjednici su 16. memorijalnog turnira Radivoj Korać “Banjaluka 2019” za igrače do 21 godine, a osim odlične igre beogradskom tima turnir u Banjaluci obilježio je lom noge Danila Vukajlovića. Drugo mjesto na turniru, koji je završen u nedjelju, zauzela je aleksandrovačka Igokea, treći banjalučki Borac, a četvrti Ruki, takođe iz Banjaluke. “Dvije

MUP RS uveo novi servis za građane, dostupna čet bot aplikacija na Viberu (VIDEO)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske uveo je nove servise namijenjene građanima putem čet bota (chat bot) aplikacije na Viberu. U razvoju ove aplikacije korištene su dvije digitalne tehonologije – chat bot i QR kod, a komunikacija je u potpunosti zaštićena. Chat bot je vid vještačke inteligencije koja omogućava direktnu komunikaciju između korisnika i pružaoca usluge,

CVIJANOVIĆEVA SA BRNABIĆEVOM Saradnja RS i Srbije na visokom nivou

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je danas tokom razgovora sa predsjednikom Vlade Srbije Anom Brnabić da je institucionalna saradnja Srpske i Srbije na izuzetno visokom nivou, te izrazila zadovoljstvo zbog toga da zajedničke projekte realizuju predviđenom dinamikom. Cvijanovićeva je na sastanku, kojem je prisustvovao i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, navela da je

UJEDINJENA SRPSKA Pisali PIK-u, traže da izborna volja građana RS bude ispoštovana

Ujedinjena Srpska traži od Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira /PIK/ da pomogne da bude ispoštovana izborna volja građana Republike Srpske i što prije otklonjena blokada formiranja Savjeta ministara, te pokrenut rad Parlamentarne skupštine BiH. Ova partija je u pismu PIK-u podsjetila da su građani Srpske izabrali svoje predstavnike na nivou BiH, ali da osam

AKADEMIJA UMJETNOSTI Izložba likovnih radova, dodjela diploma i obilježavanje Svjetskog dana muzike

Godišnja završna izložba radova studenata likovnih umjetnosti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci biće održana u srijedu, 19. juna, i imaće humanitarni karakter, najavila je dekan Akademije umjetnosti Sanda Dodik. Dodikova je istakla da će sredstva koja će biti prikupljena od prodaje studentskih radova biti uplaćena za pomoć istraživačkom radu na usavršavanju lijeka za Laforinu bolest.