Magazin 23.09.2015.

Afera “Folksvagen” drma auto svijet: Pokrenuta krivična istraga zbog štetnih automobila

ČITANJE: 1 minuta
folksvagen
“Folksvagen” je suočen sa nekoliko istražnih procesa u SAD, uključujući krivičnu istragu koju je pokrenulo Ministarstvo pravde, poslije otkrića da je njemačka kompanija varala na testovima koncentracije štetnih gasova koje emituju dizelski motori.

Najveći svjetski proizvođač automobila juče je priznao da je ovim problemom obuhvaćeno 11 miliona njegovih vozila širom svijeta.

Komentatori navode da je istraga američkog Ministarstva pravde najozbiljnija od svih, jer može rezultovati podizanjem optužnica i velikim kaznama za kompaniju i pojedince, prenosi Bi-Bi-Si.

Istragu je najavio i glavni pravnik države NJujork. Tužilac ove savezne države Erik Šnajdermen rekao je da će sarađivati sa ostalim državama u provođenju zakona o zaštiti potrošača i okoline.

– Nijednoj kompaniji ne treba dozvoliti da krši naše zakone o zaštiti okoline ili da obmanjuje kupce- saopštio je Šnajdermen.

Kalifornijska Agencija za zaštitu okoline i Odbor za vazdušne resurse pokrenuli su svoje istrage o potezu “Folksvagena”, koji je u svoje automobile ugradio poseban softver da bi u testovima prikrio stvarne količine emitovanih gasova.

Njemački automobilski gigant objavio je ranije da je za saniranje štete izdvojio 6,5 milijardi evra. Direktor kompanije Martin Vinterkorn će se tokom dana sastati sa članovima nadzornog odbora.

Vinterkorn se juče izvinio zbog lažiranja testova i rekao da mu je “beskrajno žao” zbog ove manipulacije.

(Agencije)