Vijesti 24.02.2016.

Agencija za bezbjednost hrane: Sporni Snikers ipak i na tržištu BiH

ČITANJE: 1 minuta
snikers
Iako je danas uvoznik proizvoda proizvođača “Mars Incorporated” u Bosnu i Hercegovinu komapnija “Ataco d.o.o. Mostar” tvrdila da sporne čokoladice nisu na našem tržištu, iz Agencije za bezbjednost hrane BiH saopštili su suprotno.

-Tokom provjere eventualnog prisustva na tržištu Bosne i Hercegovine proizvoda proizvođača ‘Mars Incorporated’, koji su predmet povlačenja u više zemalja EU i drugih zemalja, a koja je pokrenuta od strane nadležnih inspekcijskih organa entiteta i Brčko distrikta BiH na zahtjev Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine od 23. februara 2016. godine, Agencija je kao kontakt tačka Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (DG SANTE EU RASFF) 24. februara 2016. godine u poslijepodnevnim časovima zaprimila obavijest da je na tržište BiH isporučen proizvod ”Snickers Multipack’ LOT: /07-08-16/601A2NLD03, proizvođača ”Mars Nederland B.V.’, Veghel, Holandija- navodi se u saopštenju.

Iz Agencije dodaju da su sve podatke kojima raspolažu po hitnom postupku dostavili na dalje postupanje nadležnim inspekcijskim organima entiteta i Brčko distrikta BiH, kao i nadležnom inspekcijskom organu prema mjestu sjedišta uvoznika proizvoda iz asortimana “Mars Incorporated” za Bosnu i Hercegovinu.

-Potrošačima koji eventualno posjeduju navedeni LOT proizvoda preporučujemo da iste ne konzumiraju, te da obavijeste najbliži inspekcijski organ. Molimo da isto preduzmu i u slučaju da na policama u trgovinama primijete navedeni sporni lot proizvoda. Obavijest se odnosi isključivo na gore naznačeni proizvod i oznaku serije/LOT-a- dodaje se u saopštenju Agencije za sigurnost hrane BiH.

(Agencije)