Biznis 03.12.2022.

Agencija za rad UN: Pad realnih zarada prijeti da izazove socijalne nemire

ČITANJE: 2 minute

Realne zarade širom svijeta pale su ove godine, prvi put od globalnog finansijskog kraha, a povećanje troškova života prijeti da izazove socijalne nemire i produbi nejednakost, upozorila je Agencija za rad UN.

U izvještaju se upozorava da inflacija najviše pogađa najsiromašnija domaćinstva.

Prema posljednjem izvještaju koji je objavila Međunarodna organizacija rada (ILO), mjesečne zarade su realno smanjene za 0,9 odsto u prvoj polovini tekuće godine, što predstavlja prvi negativan rast plata od 2008. godine.

U izvještaju pod naslovom “Uticaj inflacije i kovida 19 na plate i kupovnu moć” navodi se da kriza smanjuje kupovnu moć srednje klase i posebno teško pogađa domaćinstva sa niskim primanjima.

Procjenjuje se da su realne plate u naprednim ekonomijama G20 u prvoj polovini godine smanjene za 2,2 odsto, dok su one u zemljama G20 u razvoju porasle za 0,8 odsto, što je 2,6 odsto manje nego u periodu prije panemije.

Tokom proteklih nekoliko godina, uska grla u lancu snabdijevanja povezana sa pandemijom, zajedno sa geopolitičkom neizvjesnošću, značajno su povećali troškove hrane i energije, dovodeći inflaciju u mnogim zemljama na najviši nivo u posljednje četiri decenije.

Po regionima, istočna Evropa i Sjeverna Amerika zabilježile su najveći pad kupovne moći, pri čemu su realne plate pale za 3,3 odsto, odnosno 3,2 odsto. U EU su realne plate pale za 2,4 odsto, dok su u Latinskoj Americi i na Karibima pale za 1,7 odsto. Afrika bilježi pad od 0,5 odsto.

U azijsko-pacifičkom regionu zabilježen je rast zarada od 1,3 odsto, dok su plate u Centralnoj Aziji porasle za 2,5 odsto, a u arapskim državama veće su za 1,2 odsto.

“Višestruke globalne krize sa kojima se suočavamo dovele su do pada realnih zarada, što znači veoma tešku situaciju za milione radnika jer se suočavaju sa sve većom nesigurnošću”, rekao je generalni direktor ILO Gilbert Houngbo.

On ističe da će nejednakost u prihodima i siromaštvo porasti ako se ne održi kupovna moć najslabije plaćenih.

Houngbo je upozorio da bi prijeko potreban oporavak nakon pandemije mogao biti doveden u opasnost, što bi podstaklo dalje društvene nemire širom svijeta, prenosi “Raša tudej”.

(Srna)

Oznake: Zarada