Vijesti 23.07.2016.

Agencije vraćaju pare za putovanja u Tursku

ČITANJE: 3 minute

Turističke agencije u Srpskoj nakon proglašenja vanrednog stanja u Turskoj dužne su da svim putnicima koji otkažu aranžmane vrate najveći dio uplaćenog novca ukoliko odluče da ne putuju tamo.

Prema opštim uslovima putovanja, turističke agencije u ovim slučajevima mogu zadržati samo stvarne troškove ukoliko su ih tokom ugovaranja aranžmana sa hotelijerima imale, ali i njih moraju dokumentovati putnicima.

Tako će svi koji sada otkazuju ljetovanje uplaćeno za avgust moći refundirati cijeli iznos aranžmana. Putnici koji bi trebalo da putuju idućih dana, a žele da odustanu, moraće se odreći, na primjer, iznosa jednog hotelskog dana koji hotelijeri naplaćuju kao određenu vrstu avansa.

Međutim, i to zavisi od ugovora koje su agencije potpisivale sa hotelijerima, pa u nekim slučajevima nije ni obavezno.

Savjetnik ministra trgovine i turizma RS Aleksandar Đurić preporučuje stanovnicima Srpske da iz bezbjednosnih razloga ne putuju u Tursku već da izaberu neku drugu destinaciju. Svi koji su ranije ipak odabrali i uplatili aranžmane u nekom od turskih odmarališta, imaju pravo, kako kaže Đurić, da dobiju nazad svoj novac.

– Agencije su dužne vratiti novac klijentima koji ne žele da putuju u Tursku. Naravno, mi ne možemo ni spriječiti agencije da i dalje prodaju te aranžmane ako ima ljudi koji žele tamo putovati – istakao je Đurić.

U turističkim agencijama su svjesni ozbiljnosti situacije i u petak su kazali da su spremni da vrate klijentima novac, dok su ranije govorili da to neće učiniti dok ne bude proglašeno vanredno stanje.

Međutim, menadžer prodaje u banjalučkoj turističkoj agenciji “Smiljić” Dragana Račić kaže da imaju desetak putnika koji će za nekoliko dana, uprkos vanrednom stanju, putovati u Tursku.

– Oni će sletjeti na aerodrom u Antaliji, a ne u Instabul, tako da se ne plaše. Ipak, nikad nismo imali manje zainteresovanih za Tursku – kaže Račićeva.

Prema njenim riječima, ako neko ipak odluči da otkaže put u Tursku, dobiće sav novac i to bez naplaćenih penala zbog toga što je proglašeno vanredno stanje u toj zemlji.

U turističkoj agenciji “Sebastijan” u Banjaluci kažu da ove godine nemaju nijedan uplaćen aranžman za Tursku, pa tako nemaju ni problema sa otkazivanjem puta.

– Naši klijenti uglavnom putuju u Grčku. Međutim, da imamo uplaćenih aranžmana i za Tursku, sigurno je da bismo morali postupiti po uputstvima i opštim uslovima putovanja i vratiti ljudima novac ako to žele – kazali su u ovoj agenciji. Ista situacija je i u ostalim agencijama širom RS, gdje poručuju da su spremni vratiti novac svim putnicima koji odluče da otkažu put.

Birati domaće destinacije

Iz Ministarstva trgovine i turizma RS savjetuju svima koji ovih dana idu na ljetovanje da zbog raznih terorističkih napada izaberu neku od domaćih destinacija.

– Ukoliko, ipak, odluče da putuju negdje dalje, neka se dobro informišu gdje idu i budu obazrivi prilikom izbora destinacije – kazao je Aleksandar Đurić.

(Glas Srpske)