Vijesti 12.09.2015.

Ajlanov otac sarađivao sa krijumčarima?

ČITANJE: 1 minuta
ajlan

Otac trogodišnjeg sirijskog dječaka Ajlana Kurdija, Abdulah, čija je tragedija potresla svijet, a fotografija tijela njegovog sina uzburkala javnost, bio je krijumčar izbjeglica i upravljao je brodom koji je potonuo na putu ka Grčkoj, tvrde preživjeli putnici.

Ahmed Hadi Džavad i njegova supruga, Iračani koji su u nesreći izgubili 11-godišnju ćerku i devetogodišnjeg sina, rekli su za Rojters da je Abdulah Kurdi počeo da paniči i povećao brzinu, kada je u brod udario talas.

I treći putnik s broda potvrdio je ovu priču, koja za sada nije zvanično potvrđena, prenosi britanska agencija.

– Priča koju je Ajlanov otac ispričao nije istinita. Ne znam zbog čega je lagao, možda iz straha. On je upravljao brodom sve dok nije potonuo – rekao je Džavad.

Abdulah Kurdi je ranije medijima ispričao da je neko drugi upravljao brodom.

Džavad tvrdi i da je Abdulah doplivao do njih i molio ih da prikriju njegovu pravu ulogu u nesreći, kao i da mu je izvesni Abu Husein rekao da Kurdi organizuje put do Evrope.

S druge strane, Kurdi je za britanski “Mejlonlajn”, rekao da su ove optužbe lažne.

– Razmišljao sam o tome da upravljam brodom, ali nisam to učinio. Sve su to laži. Da sam krijumčar, zašto bih svoju porodicu stavio u isti čamac kao ostale? I ja sam platio krijumčarima – rekao je Kurdi.

Abdulah Kurdi je u nesreći izgubio dva sina, od tri i pet godina i suprugu.

(Agencije)