Magazin 14.10.2020.

AKADEMIJA UMJETNOSTI: Otvorena izložba radova 140 studenata

ČITANJE: 2 minute

Tradicionalna završna izložba radova studenata Akademije umjetnosti otvorena je na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Devetnaesta godišnja izložba je dobar način da Akademija umjetnosti pokaže talenat i kreativnost nove generacije mladih umjetnika, kojima će uručene nagrade biti podsticaj za dalji rad i napredak. Na izložbi su predstavljeni radovi više od 140 studenata sa studijskog programa Likovnih umjetnosti, odnosno smjerova: Slikarstvo, Grafika, Intermedijalna umjetnost, Grafički dizajn i Fotografija, prenosi Srpskainfo.

– Akademija umjetnosti na kraju svake akademske godine u junu predstavlja radove studenata. Nažalost, ove godine zbog trenutne epidemiološke situacije nismo bili u mogućnosti da realizujemo izložbu u predviđenom periodu, pa smo je organizovali na početku nove akademske godine. U svakom slučaju, kolege i ja smo zadovoljni i srećni što smo uspjeli realizovati izložbu na ovakav način, da zapravo predstavimo radove studenata javnosti i banjalučkoj publici, da pokažemo da smo u ovim kritičnim okolnostima uspjeli da radimo na svim studijskim programima – izjavila je je dekan dr Sanda Dodik.

Koordinator godišnje izložbe, docent Borjana Mrđa, čestitala je svim studentima koji su nagrađeni od strane institucija iz oblasti kulture i Akademije umjetnosti.

– Ovim dokazujemo da potpuno utičemo na kulturni život Grada Banjaluke i šire, što jeste cilj Akademije umjetnosti, da ne bude samo institucija koja školuje studente već i buduće umjetnike koji uveliko mijenjaju svoje okruženje i svoj kulturni prostor – rekla je ona.

Nagrade se dodijelili Muzej savremene umjetnosti, Kulturni centar Banski dvor, Galerija „Sreten Stojanović“ iz Prijedora, Muzej Kozara iz Prijedora, galerija UDAS, Kulturni obrazovni centar Laktaši, Art klub Prostor i Zavičajni muzej Gradiška.

Izložba je otvorena svakim radnim danom u prostorijama Akademije umjetnosti i na Filološkom fakultetu, do 31. novembra.

(SB/banjaluka.net)