Vijesti 08.10.2015.

Akcije “Koral” i “Tango”: Među uhapšenima i bivši vlasnik “Holideja” Alen Čengić

ČITANJE: 3 minute
sipa

U akciji pod kodnim nazivom “Koral” pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa) uhapsili su lice čiji su inicijali A.Č. koje se dovodi u vezu sa navođenjem na prostituciju.

Pozivajući se na izvore bliske istrazi, federalni mediji navode da je riječ o prvoosumnjičenom Alenu Čengiću, bivšem vlasniku hotela “Holidej risort” i vlasniku restorana “Park prinčeva”.

U akciji “Koral” uhapšeno je 11 lica zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa poreskom utajom, ugrožavanjem bezbjednosti, sprečavanjem službenog lica u vršenju službene radnje, oštećenjem tuđe stvari, teškim krađama i organizovanjem otpora.

Uhapšena su lica čiji su inicijali A.Č, A.H, M.P, V.A, J.K, S.B, J.Š, E.S, D.I, A.S. i H.M.

Portparol Sipe Kristina Jozić rekla je na konferenciji za novinare da su ova
lica osumnjičena da su od jula 2014. do jula 2015. godine, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, a posredstvom pravnog subjekta “Holidej risort”, upravljala i raspolagala većim dijelom imovine ovog hotela tako što su organizovali poslovanje hotela, vršila kontrolu prihoda i rashoda, te na druge načine vršila kontrolu nad njegovim radom.

Ona je dodala da su pripadnici organizovane kriminalne grupe, koristeći razne vidove ucjena, prijetnji, zastrašivanja i fizičkih napada i maltretiranja usmjerenih prema ličnoj i imovinskoj bezbjednosti privremenog stečajnog upravnika i zaposlenih u hotelu “Holidej” izazivala strah i nepovjerenje prema policijskim i pravosudnim strukturama u BiH.

– Osumnjičene osobe u ovom predmetu koristile su usluge njima odanih lica kao što su IT stručnjaci koji su im protivzakonito instalisali određene softverske programe i aplikacije posredstvom kojih su prikrivali stvarne prihode i na taj način izbjegavali plaćanje poreskih obaveza u iznosu većem od više stotina hiljada KM- pojasnila je Jozićeva.

Pretreseni su objekti na 10 lokacija s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja dodatnih predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Paralelno sa ovom akcijom, jutros je provedena i akcija “Tango” u kojoj je slobode lišeno pet lica zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo navođenje na prostituciju. Slobode su lišeni S.D, K.E, A.K, E.LJ. i S.Z.

– Ova lica osumnjičena su da su učestvovala u organizovanju pružanja seksualnih usluga tako što su posredovali u dogovaranju u pružanju seksualnih usluga. Oni su odvozili djevojke na dogovorene lokacije i dolazili po njih nakon pružanja tih usluga, a naplaćivali su 25 odsto ukupne zarade za konkretnu uslugu- rekla je Jozićeva.

Ona je napomenula da su prilikom rada na predmetu “Koral” pripadnici Sipe usko sarađivali sa Poreskom upravom Federacije BiH.

Uhapšeni će biti privedeni u prostorije Sipe gdje će nad njima biti provedena kriminalistička obrada, a nakon toga predati kantonalnom Tužilaštvu na dalje postupanje.

– Ove aktivnosti realizuju se po naredbama Kantonalnog suda u Sarajevu i Tužilaštva Kantona Sarajevo, a rezultat su višemjesečnih istraga koje su proveli istražioci Sipe pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva- napomenula je ona.

(Srna)