Biznis 16.03.2023.

Akcije Kredi Svis banke skočile, pozajmljuju 50 milijardi dolara od Centralne banke Švajcarske

ČITANJE: 2 minute

Akcije banke Kredi Svis skočile su za najmanje 30 odsto u pretprodajnom trgovanju u četvrtak, nakon što je kompanija obezbijedila 54 milijarde dolara od Centralne banke Švajcarske, kako bi obezbijedila likvidnost i povratila povjerenje investitora. Dan ranije akcije banke bile su na rekordno niskom nivou.

U svom saopštenju u četvrtak rano ujutru, Kredi Svis banka navela je da će iskoristiti opciju da se zaduži kod centralne banke u iznosu do 50 milijardi švajcarskih franaka (54 milijarde dolara).

Za švajcarske finansijske institucije važe stroga pravila kako bi se “osigurala njihova stabilnost”, a Kredi Svis ispunjava zahtjeve za banke koje se smatraju sistemski važnim, naveli su regulatori.

“Švajcarske vlasti su ponudile podršku. Ovo je jak i važan signal. Nadamo se da će ove mjere smiriti tržište i prekinuti negativnu spiralu”, rekao je Andreas Venditi, strateg banke Vontobel.

Akcije banke danas su za 26 odsto više u odnosu na jučerašnji dan pred zatvaranje, kada su iznosile 2,16 dolara.

Analitičari JP Morgana kažu da zajam od Centralne banke Švajcarske neće biti dovoljan da umiri zabrinutost investitora, a kao najvjerovatniji ishod vide preuzimanje Kredi Svis banke.

Odluka Saudijske nacionalne banke da više ne učestvuje u dokapitalizaciji Kredi Svisa ugrozila je već poljuljano povjerenje klijenata u tu drugu po veličini švajcarsku banku, koju potresa niz skandala. Samo u posljednjem kvartalu prošle godine iz banke se odlilo 120 milijardi dolara kapitala.

Poslije dramatičnog kolapsa Banke Silicijumske doline i jedne manje njujorške banke, i aktuelne situacije sa Kredi Svis bankom, evropski zvaničnici tvrde da je situacija ipak pod kontrolom i da građani nemaju razloga za brigu.

“Evropa je pojačala mehanizam nadzora finansijskog sistema, kakav nije postojao na početku finansijske krize 2008. Evropske banke sada imaju mnogo veći stepen likvidnosti i solventnosti”, naveo je Pedro Sančez, premijer Španije.

(Agencije)

Oznake: banka