Magazin 08.11.2015.

Ako želite zdravu vezu, usta koristite za poljupce, ne za svađu!

ČITANJE: 6 minuta
Srecan par
Srećni parovi o svemu vole da diskutuju, dijele mišljenja i stavove? Malo sutra! Evo 10 razloga zašto je u ljubavnoj vezi ponekad bolje zatvoriti usta (i koristiti ih za poljupce).

„Dragi, moramo da razgovaramo!“ Neka digne ruku ona koja nikada nije tako počela rečenicu jer je negdje čula da bi svaki problem trebalo verbalno iscijediti do kraja, da bi svi učesnici svađe mirno zaspali. A onda vam se dogodi domino efekat – svaka pogrešna rečenica povlači za sobom deset rafalnih napada pa je pitanje vremena kad ćete da se zapitate: „Šta mi je sve to trebalo?“ Zbog toga, izdvojili smo deset razloga zašto mislimo da je sasvim okej nešto i prećutati.

Razgovor ne rješava sve

U staroj Kini postajao je trik kako provaliti lažljivca: postavite mu pitanje i zamolite ga da pred vama tri puta pljune. Ako primjetite da su mu se usta osušila, znači da laže. Iz takvih starih vjerovanja datira i ono da ćete olakšati dušu ako ispljunete istinu, mada se psiholozi time baš i ne bi složili. Koliko god mi navijali za iskren odnos, neka priznanja kao što je, na primer, prevara koja se dogodila samo jednom i nikad više nisu garancija za srećan kraj. Tim više što ona znači samo jedno – da će se ta tema izvlačiti na sto i secirati poslije svakog pogleda „sa strane“ i neočekivanog SMS-a. U prevodu – uvijek!

Kad riječi postanu oružje

Ako ne želiš da se sutra izvinjavaš zbog grubih riječi, prvo ispeci pa reci. Tako su nas učili u djetinjstvu. Toga se pridržavamo u većini situacija, ali kada nam se emocije uzburkaju, a para ide kroz uši, te mudre devize u jeku svađe sjeti se samo dva odsto parova. Ostali kao mitraljezom izbacuju uvrede, sve po spisku. I one koje su slučajno čuli na TV-u i na tekmi. I to, naravno, nije sve! Budući da dobro poznajete svog dečka i njegove slabe tačke, često baš tamo usmjeravate svoje oštre riječi. Iako je konstruktivna svađa tu i tamo poželjna, suzdržite od verbalnog zlostavljanja jer grube se riječi talože na srcu, koliko god se vi uvjerljivo i često kasnije izvinjavali.

Parovi koji se baš i ne razumiju

Okej, živite s partnerom cijelu vječnost, dobro se poznajete, ali da li ste baš sigurni da ga poznajete tako dobro da ste mu ušli u glavu i znate šta misli o problematičnoj temi? E, to je, kažu istraživanja, glavni problem svih nesuglasica u vezi. To što polazimo od toga da savršeno znamo partnera, da raspolažemo istim informacijama pa mu zato detaljno ne obrazlažemo svoj stav nego odmah počinjemo sa obračunavanjem. Umjesto da već unaprijed pogađate šta će druga strana reći, dajte joj priliku da izrazi stavove uz razumijevanje i empatiju.

Kojim to jezikom govore muškarci?

Kada su prvi mjeseci veze u pitanju, nemate problema s tumačenjem svih njegovih komplimenata. Ali pitanje je kada ćete se zapitati kojim to jezikom muškarci govore? Da li njihov mozak stvarno drugačije obrađuje podatke? Ako je vjerovati anketama, i te kako! Čak 63% muškaraca misli da brzo izlazi na kraj s diskusijama, a isto misli samo 10% žena koje ipak više preferiraju epski i filigranski pristup. Dalje, 56% muškaraca smatra da privatnim stvarima mogu pristupiti objektivno, a sa 89% žena upravljaju emocije.

Svako ima pravo na male tajne

Ne vjerujte nikome ko se kune da je tajna srećne veze u tome da nemate tajne jedno pred drugim. Uostalom, zašto biste žrtvovali svoje Ja u zamjenu za Mi? Ako želite da svom partneru ostanete zanimljivi, ostavite nešto i samo za sebe. E sad, šta mu odati, a šta ne? Intuicija će vam šapnuti… ali svakako mu nije potrebno da zna da vam je zapao za oko neki frajer u prolazu.

Kad mali problem postane veliki

Romantičan film, pica, ćebence, svijeće… Sve je mirisalo na predivno veče, sve dok niste pitali dečka kako izgleda njegova nova koleginica. Ajoj! Budući da on jadnik nije istog trena zatresao glavom u stilu „Uf, tako je gadna da sam se naježio“, a nije počeo da opisuje njen loš stil ili višak kilograma, vi ste nastavili da bušite, saznavši da je riječ o tipu rasne Sicilijanke s XL grudima i XS suknjicom. Na kraju ste ga toliko izludili da vam je prebacio da ste bolesno ljubomorni pa ste, umjesto seksa, za desert imali tiramisu sa suzama. Da, shvatili ste. Ponekad se problem pojavi tek kada ga načnete. Slični scenariji mogu se dogoditi i ako mu postavite ona klasična pitanja „Da li me voliš?“ ili „O čemu sada razmišljaš?“.

Teško je izraziti emocije

Osim ako vaš dečko nije pisac ili, još bolje, pjesnik, teško je očekivati da će znati da izrazi svoje emocije, tako barem tvrde psihoterapeuti Patriša Lav i Stiven Stosni u knjizi “How to Improve Your Marriage Without Talking About It”. I zato, ako očekujete da će vam partner uspješno riječima skicirati cijelu paletu osjećanja koja gaji prema vama, varate se. Izađite mu u susret i dopustite neka vam to kaže poljupcima.

Rješenje, ali bez puno riječi

Sve je super i sve je za pet, osim što je dragi za najomiljeniji odjevni predmet odabrao baš majicu koju ne možete da smislite. Da li mu to treba reći? Ne, jer ćete mu tako samo povrediti ego. Radije ga pozovite na koncert omiljenog benda i kupite mu majicu koja vam se sviđa kao iznenađenje!

Diskusije koje nemaju kraja

Svaka veza ima “evergrin” konflikt koji uvijek uđe među top deset svih vaših svađa kao neki ispusni ventil kada ste loše volje, umorni ili pod stresom, bez obzira na to je li riječ o njegovim boksericama koje ostavlja u spavaćoj sobi, flertu na moru prije pet godina ili hroničnom nedostatku novca. I tako vi godinama prigovarate, optužujete, dosađujete, a on, isprovociran, pravi se da vas i ne sluša. A onda obrnuto, u nedogled. Takve diskusije treba odbaciti, baš kao i on svoj donji veš koji i danas, eto, leži pet centimetara od korpe za veš.

U ljubavi vrede samo djela!

Šta vam vrijede najljepše riječi i soneti kada vas dragi, dok ste bolesni, nijednom ne nazove nego visi s drugovima u birtiji. Kapirate? Ako se u vezi osjećate voljeno, paženo i maženo, ne morate dobiti i verbalnu potvrdu pravih emocija. Uostalom, u ljubavi se najljepše komunicira bez riječi – dodirima, poljupcima i zagrljajima, zar ne?

(Kurir)