Biznis 17.07.2020.

AKVIZICIJA: “Krajina” prenosi na “Dunav” neživotna osiguranja

ČITANJE: 2 minute

Krajina osiguranje Banjaluka prenosi dio portfelja neživotnih osiguranja na “Dunav osiguranje”, saopšteno je iz ove osiguravajuće kuće, prenosi Capital.

Prenos obuhvata osiguranje od nezgode, zdravstveno osiguranje, osiguranje robe, osiguranje imovine od požara i prirodnih sila, osiguranje vozila od posljedica nesretnog slučaja i osiguranje ostalih šteta na imovini.

Ukoliko dođe do ove akvizicije, “Krajina osiguranje” će se baviti uglavnom osiguranjem od autoodgovornosti.

“Sva prava i obaveze osiguranika nakon prenosa dijela portfelja ostaju istovjetni u pogledu svih ugovorenih uslova”, navode iz Krajina osiguranja.

Ugovaračima ovih osiguranja, ali i svim zainteresovanim stranama je ostavljeno tri mjeseca da ulože eventualne prigovore Agenciji za osiguranje Republike Srpske.

Bojan Popović, direktor “Dunav osiguranja” kaže za Capital kako je je društvo pozitivno odgovorilo na pismo namjere “Krajina osiguranja”, ali da će konačnu odluku donijeti tek kada se detaljno pregleda portfelj.

Podsjećamo, “Dunav osiguranje” je u oktobru prošle godine na “Grawe osiguranje” prebacilo sva svoja životna osiguranja.

To je bio prvi slučaj na tržištu osiguranja Republike Srpske da se, u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o društvima za osiguranje, portfelj osiguranja prenosi sa jednog na drugo društvo, za razliku od regiona gdje je to već postala uobičajena praksa.

Popović kaže kako su se na to odlučili jer su željeli napraviti iskorak u segmentu neživotnih osiguranja.

“Takođe, ovo je tranzicioni period za društva jer se do sredine sljedećeg mjeseca moraju dokapitalizovati i unijeti dobar dio kapitala ako se žele baviti ovim poslom. U skladu sa tim i mi se ponašamo. Ne želimo da pravimo veliki poremećaj na tržištu, ali definitivno želimo povećati naše učešće u neživotnim osiguranjima”, kazao je Popović.

(SB/banjaluka.net)