Vijesti 26.05.2016.

Albanci najavili masovne proteste zbog vraćene srpske zemlje Dečanima

ČITANJE: 3 minute

Takođe, protesti mogu da radikalizuju nesuglasice među albanskim partijama, što bi direktno moglo da se odrazi na srpsku zajednicu na Kosmetu.

Prištinski mediji puni su natpisa da odluka ustavnog suda Kosova o vraćanju zemljišta Manastiru Visoki Dečani, zbog čega su Albanci najavili masovne proteste, mogu da dovedu od novih međunacionalnih tenzija.

Da li Dečani mogu da budu „okidač” za nove napade na Srbe na Kosovu za Sputnjik su komentarisali Slavno Simić, predsjednik Srpske liste, i analitičar Dušan Proroković iz Centra za stratešku kulturu.

Proroković kaže da su u samom mjestu Dečani, gdje bi protesti i trebalo da budu održani,

„Srbi sigurni, jer su odatle odavno proterani”, odnosno tamo ih više nema. On procjenjuje da bi sami protesti mogli da budu usmjereni na sam Manastir Dečani, ali se ujedno i nada da bi u tom slučaju reagovale snage Kfora koje su i do sada štitile taj manastir.

„Ako se stvar sagleda sa svih strana, može doći do porasta međuetničkih tenzija, ali i do radikalizacije odnosa između albanskih subjekata, jer se po izjavama albanskih analitičara i političara vidi koliko je ovo vruća tema. Deo albanskih političara brani ovu odluku suda, a deo je protiv nje. Pre bih rekao da može da dođe do sukoba među Albancima, nego do nemira u Mitrovici ili negde druge”, ubijeđen je Proroković.

On pri tome ne spori činjenicu da može da se desi da u političkom sukobu Albanca Srbi mogu na kraju izvuku „deblji kraj”.

„Stvari su mnogo dublje. Ova odluka tzv. ustavnog sud Kosova se temelji na prethodnoj odluci Republike Srbije iz devedesetih kada je Dečanima vraćeno 24 hektara zemljišta. Tu se otvara spor između albanskih partija — da li ispoštovati ovo pravno nasleđe Republike Srbije ili ne. U tom kontekstu jasno je da će albanska opozicija i te kako prebacivati vladajućoj opciji da je ponovo popustljiva prema Srbiji i da Kosovo nije nezavisna država, kao i da se poštuju ranije odluke, kako oni kažu, ’okupatora‘. To će biti već viđeni ’folklor‘, ali naglašavam da uvek postoji opasnost da se međuetnički sukob prelije ka Srbima prevashodno u Kosovskoj Mitrovici. Smatram da demonstracije oko Dečana mogu da predstavljaju okidač međuetničkih tenzija”, zaključuje Proroković.

Slavko Simić, predsjednik Srpske liste vjeruje da je najavljeni protest u Dečanima odraz demokratije, ali da nikako ne bi trebalo da bude nasilan.

„Očekujem da Albanci ne upiru prstom ni prema SPC ni prema Srbima, jer to nije dobro, posebno kad se čini da je ta međuetnička tenzija na nekom normalnom nivou. Međutim, ako dođe do eskalacije sukoba mora se preduzeti sve da se spreči prilaz Manastiru, ali i bilo kom građaninu srpske zajednice”, kaže Simić.

Inače, odluka ustavnog suda Kosova o povratku zemljišta srpskom manastiru, teško je pala gradonačelniku Dečana Rasimu Seljmanaju, koji je izjavio je da je odluka „nepravedna i politički motivisana”, kao i da će uložiti žalbu na odluku.

Rukovodstvo opštine Dečani zakazalo je za sutra u podne demonstracije u tom gradu protiv odluke kosovskog ustavnog suda da su Visoki Dečani vlasnici 24 hektara zemljišta oko tog manastira. On je za kosovske medije rekao da zna ko je odgovoran za održavanje mira, ali i dodao da je u poziciji da mora da brani interese građana, kao i da njihov interes nije da zemljište bude dodijeljeno Manastiru Visoki Dečani.

Sa druge strane, pojedini kosovski mediji prenose da vlasti i stanovnici opštine Dečani neće poštovati prošlonedjeljnu odluku kosovskog ustavnog suda. Inače, Kfor je pojačao svoje prisustvo u okolini Manastira.

 (Agencije)