Sport 03.10.2015.

Albanci očekuju Vučića, obezbjeđuje i garda

ČITANJE: 3 minute
Albanija Srbija Utakmica
Portparol albanske policije Genti Mulaji rekao je danas da će više od 2.000 policijaca obezbjeđivati fudbalsku utakmicu između Albanije i Srbije, među kojima i pripadnici garde, zaduženi za visoke ličnosti, s obzirom na to da se očekuje dolazak srpskog premijera Aleksandra Vučića.

Srpski premijer bi prema ranijim najavama trebalo u društvu albanskog kolege Edija Rame da gleda meč, ali je juče izjavio da još nije donio odluku da li će doputovati u Elbasan, pošto je Rama u međuvremenu u goste pozvao kosovskog vicepremijera Hašima Tačija i druge.

Kako je Mulaji naveo, u obezbjeđenju će biti angažovana i tri helikoptera, koji će voditi računa da se iznad stadiona u Elbasanu ne pojavi “dron” kao što je to bio slučaj u Beogradu.

– U saradnji sa Savezom preduzeli smo sve mjere kako bi utakmica prošla bez ikakvih problema i u normalnim okolnostima. Za bezbjednost će biti zadužena i garda koja podrazumijeva čuvanje važnih ličnosti pošto prema dosadašnjim informacijama očekujemo i premijera Srbije, a tu su i naš premijer, kao i ministri vlade, te predsjednik Skupštine Albanije – rekao je portparol albanske policije.

On je dodao da je policija više puta obišla stadion u Elbasanu, ali da neće imati posla samo na njemu, nego i u cijelom gradu, gdje će se na nekoliko mijesta organizovano gledati tv prenos.

– Nije problem samo unutrašnjost stadiona, biće puno ljudi i van stadiona jer su kapaciteti mali. Naše mjere podrazumijevaju trenutak od dolaska gostujućeg tima na aerodrom Rinas dan prije, preko transporta do hotela, do transporta na dan utakmice. Tri helikoptera nadlijetaće stadion i grad, a oni će se pobrinuti da ne poleti ništa iznad stadiona kao što su dronovi ili druge vrste letjelica koje bi remetile tok utakmice ili bezbjednost. Mi smo odlučni da stvorimo bezbjednu atmosferu za gostujući tim kao i za reprezentaciju Albanije jer se ovdje dovodi u pitanje dostojanstvo i imidž naše zemlje –  rekao je Mulaji.

On je dodao da su Albanci već testirali ovaj sistem bezbjednosti na prethodnoj utakmici protiv Portugalije.

– Broj pripadnika policije koji je planiran varira od 1.400 do 2000, a tu su pored njih i privatno obezbjeđenje, plus 400 redara koji rade za FSA – rekao je Mulaj.

Portparol policije kaže da će policija striktno poštovati uputstva UEFA, pa će obilježija koja mogu da se unesu u stadion zavisiti od njih.

– Neće biti moguće da se unesu nikakvi tupi predmeti kao što su upaljači, ključevi i drugi metalni i plastični predmeti. Navijači koji žele da uđu u stadion, pored karte koju pokazuju, moraju da imaju i ličnu kartu. Sve karte posjeduju ime i ukoliko se ime vlasnika karte ne poklapa sa njegovim podacima iz lične karte, ulaznica će biti nevažeća i takvoj osobi će biti zabranjen ulazak na stadion – zaključio je on.

Utakmica između Albanije i Srbije igra se 8. oktobra od 20.45 sati u Elbasanu.

(Agencije)