Magazin 29.09.2022.

Aleksandri Spasojević dodijeljen status trećeg prvaka Dječjeg pozorišta RS

ČITANJE: 1 minuta

Rješenjem ministra prosvjete i kulture Natalije Trivić, od 1. oktobra ansambl Dječijeg pozorišta Republike Srpske (DP RS) ima još jednog prvaka.

Kako je saopšteno iz ove kuće, dosljedno članu 44. Zakona o pozorišnoj djelatnosti, ministar prosvjete i kulture dodjeljuje ovo visoko zvanje dramskim umjetnicima, zbog čega je ovaj status zaslužno dobila Aleksandra Spasojević.

“Uz Božanu Bijelić i Duška Mazalicu, koji su rješenjem Ministra postali prvaci 2021. godine, ovim je ansambl Dječijeg pozorišta Republike Srpske stekao još jedan važan atribut u afirmaciji nacionalnog teatra za djecu Srpske”, javljeno je iz DP RS.

Aleksandra Spasojević, rođena je 23. oktobra 1973. godine u Banjaluci.

Za vrijeme predškolskog i osnovnog školovanja pohađala Školu klasičnog baleta u tadašnjem Domu kulture, sadašnjem Kulturnom centru-Banski dvor. Završila banjalučku Gimnaziju 1992, a šest godina kasnije upisala tek osnovanu Akademiju umjetnosti u Banjaluci, na odsjeku Gluma, kao student prve generacije u klasi prof. Jovice Pavića. Diplomirala je sa najvišom ocjenom, u diplomskoj predstavi “Ljubavnik”, Harolda Pintera, u klasi mentora, prof. Nenada Bojića. Predstava je premijerno izvedena 26. oktobra 2002. godine, kao prva diplomska predstave Akademije umjetnosti u Banjaluci i kao prva diplomska predstava koja je postavljena na redovni repertoar Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Nakon završetka studija, radila kao asistent profesora Bojića na banjalučkoj Akademiju umjetnosti, odsjek gluma.

U Dječijem pozorištu Republike Srpske zaposlena je 25 godina i odigrala je preko 100 premijera, dramskih i lutkarskih, za djecu i odrasle.

Sarađivala i sa Narodnim pozorištem Republike Srpske i sa Gradskim pozorištem Jazavac, radila sa istaknutim rediteljima iz Srbije, Bugarske, Bjelorusije, Poljske, Češke, prenose Nezavisne.

(SB)