Vijesti 12.09.2015.

Ambasade u Sarajevu mete terorista

ČITANJE: 2 minute
ambasada

Ambasade i rezidencije Japana i Saudijske Arabije u BiH pod direktnom su prijetnjom napada pripadnika Islamske države (IS), zbog čega su bh. sigurnosne agencije maksimalno pojačale mjere osiguranja ovih diplomatsko-konzularnih (DKP) predstavništava u Sarajevu.

Ova saznanja u petak su dobila potvrdu u Ministarstvu sigurnosti BiH, Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, ali i u Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) BiH, kao i u Ambasadi Japana u BiH, koja je dobila instrukcije o “ponašanju” od Ministarstva vanjskih poslova svoje države.

– Tačno je da smo dobili zahtjev za pojačanje mjera osiguranja rezidencija i ambasada Japana i Saudijske Arabije nakon informacija o mogućim napadima IS na diplomatske misije ovih država u BiH. Verbalne note išle su preko Ministarstva vanjskih poslova – potvrdio je Mirsad Vilić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH.

Da je prijetnja ozbiljna i nimalo bezazlena, potvrđuje i sama činjenica da su diplomatska predstavništva ovih država označena kao mete u magazinu “Dabik” , onlajn izdanju Islamske države, putem kojeg ova teroristička organizacija širi svoju propagandu i regrutuje nove članove.

Japanski šef diplomatije Fumio Kishida izjavio je stranim medijima da su već poslane instrukcije diplomatskim misijama Japana u BiH, ali i u Maleziji i Indoneziji, koje su također meta IS.

Vilić, pak, navodi da, u ovom trenutku, nema informacija o drugim potencijalnim metama u BiH.

– Pratimo situaciju, permanentno razmjenjujemo informacije i poduzimamo potrebne radnje – zaključio je direktor Direkcije.

Ministar sigurnosti Dragan Mektić ističe da bh. vlasti i agencije “prate stanje” te da su u kontaktu sa svim ambasadama u BiH.

– Gdje god postoji takva opasnost, mi ćemo djelovati. U ovom trenutku mogu da potvrdim da su to ambasade Japana i Saudijske Arabije i da smo u dogovoru s njihovim predstavnicima pojačali mjere zaštite tih ambasada – rekao je Mektić u petak.

Šefa bh. diplomatije Igora Crnatka u petak smo zatekli na konferenciji u Budvi. U kratkoj telefonskoj izjavi poručio je kako je veoma važno da svi DKP i svi ambasadori u BiH budu zaštićeni na odgovarajući način.

– U tom kontekstu, mi ćemo učiniti sve da maksimalno obezbijedimo strane ambasade i ambasadore – poručio je Crnadak.

O kakvom se stepenu opasnosti radi, pak, vidjećemo u narednom periodu. No, nema nikakve sumnje da će predstavnici bh. vlasti i sigurnosne agencije morati odlučno djelovati, naročito u kontekstu pojačanog migrantskog vala u BiH kao posljedica izbjegličke krize.

Sama činjenica da IS u svojoj propagandi navodi strane misije u našoj zemlji kao svoje potencijalne mete zapravo potvrđuje sve izvjesniju mogućnost njihovog prisustva i na teritoriji BiH.

(NN)