Magazin 03.02.2016.

Američki naučnici otkrili uzrok šizofrenije?

ČITANJE: 1 minuta
173154926856b1ecda3c6ec608900972_v4 big
Američki naučnici došli su do novih otkrića koja mijenjaju shvatanja o nastanku ove bolesti.

U istraživanju koje je objavljeno u časopisu “Nature“, šizofrenija se povezuje sa prirodnim procesom, poznatim kao „sinaptički pruning“, u okviru kojeg se u periodu adolescencije eliminišu određene veze u mozgu između moždanih ćelija.

Osobe sa pretjerano aktivnom varijablom gena C4 izgubiće znatno više sinapsi tokom ovog perioda i imati oko 25 odsto više šanse da kasnije tokom života obole od šizofrenije, prenosi “Tajms“.

-Ovaj rad nam daje uporište, nešto na čemu možemo da radimo, i nešto što smo tražili dugo, dugo vremena- izjavio je jedan od profesora genetike.

-Prvi put u istoriji porijeklo šizofrenije nije potpuno crna kutija- izjavio je direktor Broad instituta u okviru Tehnološkog instituta u Masačusetsu.

To znači da će ljekari ubuduće moći da se orijentišu i na liječenje uzroka šizofrenije, a ne samo na simptome bolesti.

Ova studija takođe bi mogla da odgovori na pitanje zašto se šizofrenija ispoljava najčešće u periodu kasne adolescencije i zašto je kod oboljelih prisutan manji broj sinapsi u mozgu.

Uprkos tome što su naučnici i dalje daleko od efikasnog tretmana, jedan stručnjak za mentalno zdravlje izjavio je za Gardijan da novo istraživanje predstavlja “prekretnu tačku u borbi protiv ove mentalne bolesti“.

(B92)