Vijesti 26.09.2015.

Amerika priprema rat sa Rusijom?

ČITANJE: 1 minuta

 

Rat amerika rusija

Vašington se sprema za mogući rat sa Rusijom u zemljama Baltika, piše njemački list “Dojče virtšafts nahrihten”.
List navodi da su sve vojne vježbe NATO-a u regionu organizovane sa ciljem da se pripreme različite vojne opcije.

– Pentagon je izmijenio svoje vojno razmišljanje kada se radi o Moskvi i sada bira direktne susjede Rusije u regionu Baltika – piše list.

Prema pisanju lista, SAD vode hibridni rat, koji uključuje neregularnu vojsku i fokusira se na destabilizaciju regiona putem masovnih protesta, kao i na sajber-napade na ključnu infrastrukturu, prenosi danas “Raša tudej”.

List ističe da su SAD iskoristile sukob u Ukrajini kao katalizator za dodatne vojne pripreme.

Iako je Rusija u više navrata odbacila tvrdnje da je umiješana u sukobe u Ukrajini, od početka krize u u Evropi je značajno povećan broj vojnih vježbi NATO alijanse. Većina vježbi koncentrisana je u regionu Baltika.

“Ruska prijetnja” iskorištena je kao izgovor da se opravda povećana vojna potrošnja u zemljama istočne Evrope članicama NATO-a i da se obezbijedi razlog zašto su američke trupe stacionirane u Evropi, piše list.

– Samo u NJemačkoj stacionirano je 40.000 vojnika, a dodatni broj američkih tenkova i artiljerije na putu je za zemlje Baltika – piše “Dojče virtšafts nahrihten”.

List navodi da Pentagon za sada razmatra samo manevre u zemljama Baltika, ali se pominju i “nuklearne opcije”. “Nedavni izvještaji ukazuju da bi američko nuklearno oružje uskoro moglo da dođe u NJemačku”, navodi list.

Prošle sedmice pojavili su se izvještaji da Pentagon razmatra planove za eventualni rat sa Rusijom, po prvi put od raspada SSSR-a.

(Agencije)