Magazin 18.10.2015.

Amerikance hrani ajvarom i projom: Srpkinja najbolja domaćica u SAD

ČITANJE: 3 minute
Vlada Vladic
Vlada Vladić, porijeklom iz Bijeljine, promoter srpske kuhinje, proglašena je za najbolju domaćicu u SAD.

Projekat Vlade Vladić, domaćice iz San Markosa u Kaliforniji, koji promoviše zdravu srpsku hranu u Americi prihvaćen je na državnom nivou, a ona je poslije šest godina rada postala zvanični promoter pravoslavne kuhinje.

Njena želja i cilj su da osvoji Ameriku i svijet i predstavi srpski narod u njegovom najljepšem svjetlu. Čini joj se, kaže na početku razgovora, da je u tome makar djelimično uspjela.

– Posvetila sam se kulinarstvu, jer je gojaznost mladih u SAD postala društvena bolest broj jedan, sa visokom stopom smrtnosti. Kao zdravu hranu ponudila sam srpska kašasta jela, prije svega kačamak, potom proju i sve vrste naših pita. Moje recepte kombinujem sa ruskim, italijanskim, azijskim jelima. Imam sreću da su Amerikanci prepoznali moj napor i da me podržavaju – kaže Vlada Vladić.

-Kao četvorostruki šampion dječije kuhinje, dobila sam 2013. podršku Međunarodne organizacije CVI2, koja me uvrstila u svoj program rada za narednih pet godina. Moje obrazovne televizijske emisije i spotove gleda više miliona Amerikanaca. Glavni manekeni na sajtu i degustatori su moja djeca, majka, tetka i rodbina.

Prošle godine sam uradila TV serijal o dječijoj ishrani iz srpske kuhinje specijalno za televizijske stanice u Srbiji. Snimljeno je šest emisija. O emitovanju tog serijala u Srbiji trenutno pregovaram sa nekoliko televizijskih kuća – otkriva  Vlada Vladić.

Uz to, u dvorištu je zasadila vinovu lozu da bi za Amerikance pravila crnogorsku rakiju.

Loza Vlada Vladic

U poslu joj pomažu majka Marica Mara Jovanović, Milkica Spasić i kćerka Mikaela Vladić. Kada se 2013. Vlada Vladić prijavila na Festival zdrave hrane sa svojim receptom pečenih paprika iz Srbije, osvojila je zvanje “majstora varjače”, a njen recept pečenih babura iz Valjeva i crvene vranjanske paprike, koje se sa povrćem i limunom pretvaraju u hranljivu salatu za mališane, oduševio je kulinarski žiri, koji je proglasio najboljom kuvaricom dječije hrane u Americi.

– Za moje kulinarstvo Amerikanci su rekli da je zaboravljena umjetnost kuhinje. Spremam po srpskim starim receptima jela sa puno pravog voća i povrća, domaćim tijestima, mliekom i mesom, koje kod starijih Amerikanaca bude sjećanja na prošlost, kada se u SAD jela zdrava hrana – otkriva svoju kulinarsku tajnu Vlada Vladić.

Novi srpski kuvar i jelovnik najbolje američke domaćice predstavljen je američkoj javnosti kao šou-program kuvanja.

– Jako sam srećna što se mojoj organizaciji Vlada's Seeds of Life kao donatori i saradnici sve više pridružuju američki Srbi, što doprinosi afirmaciji i ugledu našeg naroda – iskrena je Vlada.

Vlada je rođena u selu Međaši kod Bijeljine. Završila je Medicinsku školu u Beogradu, a Vojnu školu u Rajlovcu. Radila je u Vazduhoplovnom zavodu u Batajnici, ali se 1989. odselila u SAD. U Floridi je 1993. sa mužem otvorila dva restorana. Kada su ih prodali preselili su se u Kaliforniju 1998. i otvorili građevinsku firmu. Kao udovica danas živi sa svojom djecom Mikaelom i Markom. Vladići su aktivni u srpskoj zajednici u ovom dijelu Kalifornije, a sa ponosom ističe da njenoj djeci prija boravak u BiH i Srbiji i to, kako kaže, kao najljepša bajka. Zato i planiraju novu posjetu Bijeljini i Beogradu.

(Novosti)