Vijesti 30.10.2015.

Amerikanci ubili njemačkog repera – Gebelsa “Islamske države”

ČITANJE: 1 minuta
denis-kuspert
Nijemac Denis Kuspert koji je prozvan Gebelsom Islamske države ubijen je u napadu američke avijacije u sirijskom gradu Raka.

Kako prenose britanski mediji, 39-godišnjak koji se u domovini bavio rep muzikom pod pseudonimom Deso Dogg, smatra se realizatorom većine propagandnih snimaka terorističke organizacije u kojima Džihadi Džon ubija strane zarobljenike.

Portparolka američkog Ministarstva odbrane Elisa Smit je potvrdila da je Kuspert ubijen 16. oktobra u blizini Rake, grada koji se smatra nezvaničnom prijestonicom Islamske države u Siriji.

Pored uloge iza kamera, Kuspert se pojavio u jednom od snimaka i pozvao na terorističke akcije u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Francuskoj, uz poruku da džihadisti hoće krv Evropljana.

– Kuspert je bio strani borac u redovima terorista i operativac Islamske države koji je koristio društvene mreže kako bi regrutovao mlade – navela je Smitova.

Izvori bliski Islamskoj državi su u aprilu 2014. javili da je Kuspert ubijen u Siriji, ali su kasnije ti navodi demantovani. Nijemac, koji je kasnije promijenio ime u Abu Tala al Almani je u Ujedinjenim nacijama registrovan kao simpatizer Al Kaide.

(B92)