Vijesti 25.02.2016.

Amnesty International: EU BiH gleda kroz prste na diskriminaciju

ČITANJE: 2 minute
diskriminacija
U BiH se nastavlja diskriminacija Roma i Jevreja, a EU je praktično odustala od sprovođenja odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci”, navedeno je u novom izvještaju “Amnesty Internationala” o stanju ljudskih prava u svijetu.

-Implementacija odluke je uklonjena kao zahtjev za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. To ostavlja malo nade da će odluka biti implementirana- naveli su u izvještaju.

BiH je zamjereno i to što se ne posvećuje dovoljno pažnje ratnim reparacijama prema žrtvama, a i dalje se primjenjuje blaži Krivični zakon za ratne zločine silovanja.

-Pristup pravdi i ratnim odštetama i dalje je ograničen zato što nedostaje posvećenost usvajanju programa i obezbjeđivanju sredstava na državnom nivou – istkali su u izvještaju.

Navedeno je da je od ukupno 500 ljudi optuženih za ratne zločine u proteklih 10 godina, polovina predmeta pokrenuta u posljednje dvije godine.

-Ali i taj primjetni napredak zaustavljen je nakon odluke EU da prekine s podrškom sudovima za rješavanje pitanja ratnih zločina dok ne bude usvojena nova strategija za reformu pravosuđa- navedeno je u izvještaju, što je druga “packa” prema EU.

Iz Delegacije EU podsjećaju da je Savjet EU u svojim zaključcima istakao da će zatražiti od Evropske komisije da obrati posebnu pažnju na sprovođenje presude “Sejdić i Finci” prilikom zahtjeva Komisiji da pripremi mišljenje o zahtjevu za članstvo.

Oni negiraju tvrdnje “Amnestyja” da strategija nije usvojena i da novac nije prebačen pravosudnim institucijama za rješavanje pitanja ratnih zločina.

-U decembru 2015. godine EU je uplatila 2,9 miliona evra predviđenih u okviru podrške EU naporima BiH na procesuiranju ratnih zločina. Riječ je o drugoj tranši sredstava namijenjenih za finansiranje rada 142 zaposlenih angažovanih na procesuiranju predmeta ratnih zločina- istakli su oni.

Dodali su da je novac proslijeđen institucijama BiH nakon što je usvojena pomenuta strategija.

-Evropska komisija i Delegacija EU završili su potrebne analize i procedure te prebacile sredstva. Sveukupni cilj podrške EU je smanjenje broja predmeta ratnih zločina s poznatim osumnjičenima za najmanje polovinu do kraja 2018. godine- dodali su oni.

Meri En Henesi, šefica Kancelarije Savjeta Evrope u BiH, istakla je da ta organizacija i dalje očekuje od BiH da odluka “Sejdić i Finci” bude implementirana na način da svaki građanin bez diskriminacije može da bira i bude biran, a posebno u odnosu na njegovu etničku pripadnost.

-Implementacija te i presude ‘Zornić’ potrebna je da bi BiH bila demokratska zemlja koja garantuje prava i slobode svim svojim građanima u smislu Statuta Savjeta Evrope- navela je ona.

(NN)