Biznis 09.01.2023.

ANALIZA EVROPSKE CENTRALNE BANKE: Očekuje “snažan rast” zarada u narednim kvartalima

ČITANJE: 1 minuta

“Veoma snažan” rast zarada širom evrozone očekuje se u narednim kvartalima, ali će njihova realna vrijednost vjerovatno opasti zbog visoke inflacije, navodi se u ekonomskoj analizi iz Evropske centralne banke (ECB).

Istorijski skok inflacije umanjio je vrijednost realnih prihoda u prethodne dvije godine. Kompanije konačno počinju da prilagođavaju zarade, ali to izaziva bojazan od podsticanja inflacije.

“Očekuje se da će rast zarada u narednih nekoliko kvartala biti veoma snažan u poređenju sa istorijskim obrascima. To je odraz čvrstoće tržišta rada koje do sada nije bilo suštinski pogođeno usporavanjem ekonomije, rastom minimlanih zarada na nacionalnom nivou i smanjenjem razlika između zarada i visoke stope inflacije”, navodi se u analizi ekonomista ECB.

Oni smatraju da će očekivano usporenje ekonomskog rasta i neizvjesnost izvršiti pritisak na rast zarada srednjeročno i dugoročno.

Predsjednik ECB Kristin Lagard nedavno je izjavila da zarade vjerovatno rastu bržim tempom od prognoziranog i da ECB to mora da zaustavi da bi se spriječilo dugoročno podsticanje inflacije.

(Srna)

Oznake: ECB, Rast, Zarada