Biznis 08.08.2020.

ANALIZIRALI REZULTATE: Spoljnotrgovinska komora BiH o neminovosti promjene načina poslovanja

ČITANJE: 3 minute

Spoljnotrgovinske komore BiH navodi da je teško predvidjeti u kojem obimu će epidemija virusa korona negativno uticati na poslovne rezultate tekstilnih i obućarskih kompanija BiH u ovoj godini.

Izvjesno da će oporavak dugo trajati i da će se morati mijenjati stari način poslovanja.

– Vrijeme je za inovacije u načinima poslovanja i oni koji to prije shvate, brže i lakše će proći kroz ovu krizu, ali i ono što nam slijedi poslije – istaknuto je u analizi Spoljnotrgovinske komore BiH.

Izvoz industrija tekstila, odjeće, kože i obuće iz BiH u prvom polugodištu iznosio je 668.179.588 KM i manji je za 125.748.759 KM ili 15,84 odsto u odnosu na isti period prošle godine, što je posljedica epidemije virusa korona u svijetu.

Uvoz je bio 819.745.348 KM i manji je za 189.698.463 KM ili 18,79 odsto u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine.

Pokrivenost uvoza izvozom u prvom polugodištu je 81,51 odsto i veća je za 2,86 odsto u odnosu na isti period 2019. godine, što se pripisuje manjem uvozu sirovina i gotovih proizvoda zbog novonastale krize i mjera koje su pojedine zemlje uvodile s ciljem sprečavanja širenja virusa, navodi se u analizi.

Najznačajniji izvozni proizvodi u prvih šest mjeseci su obuća – 311,14 miliona KM, odjeća i pribor za odjeću osim pletenih ili kukičanih 124,41 milion KM, odjeća i pribor za odjeću, pleteni ili kukičani 105,78 miliona KM, ostali gotovi proizvodi od tekstila 36,44 miliona KM, te proizvodi od kože 27,64 miliona KM.

Ova privredna grana BiH najviše je izvozila u zemlje EU – Italiju, NJemačku, Sloveniju, Hrvatsku, Francusku, Slovačku, Poljsku, te u Austriju, Tursku i Srbiju.

Industrija tekstila, odjeće, kože i obuće najviše je uvozila obuću – 147,83 miliona KM, sirovu, sitnu i krupnu kožu vrijednosti 113,46 miliona KM, odjeću i pribor za odjeću, pleteni ili kukičani 112,48 miliona KM, odjeću i pribor za odjeću osim pletenih ili kukičanih 89,80 miliona KM, te pletene ili kukičane materijale u vrijednosti od 47,09 miliona KM.

Najznačajnije zemlje partneri u uvozu ove grane privrede su Italija, NJemačka, Srbija, Turska, Slovenija, Austrija, Hrvatska, Kina, Mađarska i Poljska.

Zbog posljedica uvedenih mjera, jedan broj kompanija morao je zatvoriti firme i to pretežno mala i mikro preduzeća kojih i ima najviše, neke su izvršile reorganizaciju proizvodnje i počele proizvoditi zaštitnu opremu, neke su jedan broj radnika poslale na čekanje, a pojedine na prinudni godišnji odmor ili neplaćeno odsustvo.

Bilo je i onih kompanija koje su otpuštale radnike zbog gubitka već ugovorenih poslova, otkazivanja narudžbi, nemogućnosti nabavke repromaterijala za proizvodnju ili problema sa transportom, kako u uvozu sirovina tako i u izvozu finalnih proizvoda, ukazuje se u analizi.

Iz Komore su napomenuli da su kompanije počele proizvoditi zaštitne maske, odijela, kombinezone, kape, vizire za lice i slično, te da je značajan dio te opreme doniran bolnicama i ostalim javnim ustanovama.

(Srna)