Magazin 19.07.2020.

ANALIZIRANI PODACI DOBIJENI PUTEM APLIKACIJE ZA PRAĆENJE SIMPTOMA: Otkriveno šest oblika ispoljavanja virusa korona

ČITANJE: 2 minute

Analizirajući podatke dobijene putem aplikacija za praćenje simptoma osoba zaraženih korona virusom, britanski naučnici su otkrili da postoji šest oblika ispoljavanja virusa korona, prenijela je agencija “Reuters”.

Ovo otkriće moglo bi da pomogne ljekarima da predvide koji su pacijenti oboljeli od Kovid-19 pod najvećim rizikom da ispolje ozbiljniju simptomatologiju bolesti, koje bi moglo pozitivno da se odrazi na tok i ishod njihovog liječenja, prenose agencije.

Podaci dobijeni putem aplikacija pokazuju da pored kašalja, temperature i gubitka čula mirisa, koji se često izdvajaju kao glavni prilikom prepoznavanja ove bolesti, Kovid-19 može da dovede i do mnogih drugih simptoma, kao što su glavobolja, bol u mišćima, vrtoglavica, dijareja, konfuzija, gubitak apetita, kratak dah.

Ishod bolesti takođe je različit – neki pacijenti ispoljavaju blage simptome koji su slični simptomima gripa ili osip, neki pokazuju ozbiljniju kliničku sliku, dok kod nekih Kovid-19 dovodi do smrti.

U ovoj studiji izdvojeno je šest oblika ispoljavanja Kovid-19.

U prvu grupu spada onaj oblik bolesti koji je nalik gripu, ali bez temperature, a u drugu oblik Kovid-19 koji je nalik gripu, sa temperaturom.Treći je gastrointestinalni tip, koji se manifestuje glavoboljom, gubitkom čula mirisa i apetita, dijarejom, bolom u grlu i grudima, bez kašlja. U četvrtom tipu Kovid-19 izdvaja se vrtoglavica, uz glavobolju, gubitak čula mirisa, kašalj, temepraturu, bol u grudima i promuklost. Peti oblik bolesti praćen je konfuzijom, glavoboljom, gubitkom čula mirisa i apetita, kašljem, temperaturom, promuklošću, bolom u grlu, grudima i mišićima i vrtoglavicom. Šesti oblik Kovid-19 je abdominalni i respiratorni, a odlikuje ga mješavina simptoma karakterističnih za prethodna dva, uz dijareju i bol u stomaku.

Studija je objavljena na internetu, a još nije prošla proces recenzije.

(A.M/banjaluka.net)

Oznake: korona virus