Politika 06.12.2021.

Anarhisti ruše Republiku Srpsku

ČITANJE: 3 minute

PIŠE: Mladen Ilić

Ako bih morao u jednoj rečenici opisati „političku borbu“ koju vodimo u Banja Luci, onda bih rekao da: „Rušimo anarhiste kroz institucionalno djelovanje“!

Porodica, crkva, administracija, političke stranke, bolnice, putevi, fabrike, banke, vladine i nevladine organizacije, udruženja gradjana, itd. su u najširem smislu institucije koje čine društvo, čine život, čine državu. Svako djelovanje mimo ovih institucija ili nepoštovanje definisanih procedura ovih institucija je vaninstitucionalno djelovanje i ono je u većoj ili manjoj mjeri oblik destrukcije ili rušenja, tj. to je anarhija.

Mi danas u Banjaluci imamo sve češću i sve izraženiju pojavu anarhističkog urušavanja institucija sistema, sve naglašenije vaninstitucionalno djelovanje, nepoštovanje odluka, uzimanja stvari u svoje ruke, rješavanja stvari poprijeko. Izabrani pojedinci u institucijama Grada uzimaju sebi za pravo i smatraju normalnim da oni lično budu mjerodavni vaninstitucionalni tumači i kreatori prava ljudi i procesa u Gradu, sa intencijom da u budućnosti isto to rade i u institucijama Republike Srpske. Sebe proglašavaju u „jedine tumače istine“ što im daje legitimno pravo da budu jedini nosioci prava na odluku šta će, da li će i kako će provoditi odluke institucija Grada i društva u cjelini.

Dovoljno je pogledati koliko odluka Skupštine glavnog grada Republike Srpske, kao najvišeg predstavničkog organa gradjana, gradska administracija nije i neće da provede. Koliko odluka drugih zakonodavnih i sudskih institucija i institucija izvršne vlasti Republike Srpske se ne provode u gradu na Vrbasu. Gradska imovina se neovlašteno daje u ruke partijskim aktivistima i umjesto da ta mehanizacija služi svrsi kopanja i čišćenja kanala, pravljenja puteva, vodovoda, nasipa u Gradu, ona se stavlja u funkciju aferaških obračuna.

Veliki postotak društvenih procesa se iz institucija sistema preselilo i isti se vode vaninstitucionalno na društvenim mrežama. Institucionalni autoritet se preselio na društvene mreže i tu se kreira i daje legitimitet procesima i odlukama.

Očito je da pojavni oblici anarhističkog aktivizma u gradu Banja Luka narastaju i prerastaju u političku ideologiju. Nalazimo se na prekretnici u kojoj je u političkom smislu cilj da se obezvrijede, umrtve i onemogući djelovanje legalnih institucija sistema tj. da se sruši institucionalni sistem Republike Srpske, a samim tim i Republika Srpska. Mentori anarhizma u ovoj fazi imaju pristup jačanja socijalne podrške nezadovoljnih gradjana, a na kritici neefikasnosti, nekompetentnosti i kriminalizacije institucija Republike Srpske. Za realizaciju ovog zadatka zaduženi su bezkompromisni, borbeni „revolucionari“, koji zarad ličnog neznanja, a što ih ne opravdava, nesvjesno, ali populistički učestvuju u rušenju sistema vrijednosti jednog društva, danas je to grad Banja Luka, a sutra možda i nešto veće.

Istorija je pokazala da društvo u kojem uspiju zavladati vrijednosti koje postave kroz sistem anarhisti, takav sistem nužno vodi ka urušavanju institucija države i potencijalno mogućem krahu iste.

Oznake: Mladen Ilić