Magazin 16.01.2016.

Angolka u muževljevom zavičaju u Srpcu: Oduševljena srdačnošću ljudi, Banjaluka najljepši grad

ČITANJE: 2 minute
ANGOLA SRBAC
Posljednjih petnaestak dana Srpčane je mučila znatiželja, neprestano su se pitali ko je tamnoputa lijepa djevojka koja šeta gradom, obilazi markete i posjećuje kafiće.

Ubrzo se saznalo da je to 33-godišnja srbačka snaha Patricija Tavares da Silva, koja je iz daleke Luande, glavnog grada Angole, došla u selo Mali Razboj da sa mužem, 35-godišnjim Petrom Mikićem proslavi novogodišnje i božićne praznike.

 Petar je završio Ugostiteljsku školu u Banjaluci i kad je napunio 18 godina, zajedno sa bratom blizancem Rajkom i sestrom Marijom obreo se u Berlinu kod majke Zorke, koja im je našla posao.

– Radio sam kao konobar u jednom restoranu i jednog ljetnjeg dana prije pet godina pozvao me je šef i rekao da jednu djevojku uvedem u posao u kuhinji. Predamnom se pojavila crnoputa ljepotica sa blistavim osmijehom, koja me je odmah očarala. Rekao sam sebi da ona mora biti moja, ali nije išlo baš tako lako. Tek nakon pola godine zadobio sam njeno povjerenje i danas sam srećan čovjek – priča Petar koga smo zatekli u posjeti kod kuma Gorana Vukotića.

– Osvojio me je svojom dobrotom, pažnjom i finim manirima, posebno osjećajima za toleranciju. To je čovjek koji voli sve ljude i kome ne smeta boja kože, ili to što sam katolikinja. Volimo se, složno radimo i za kratko vrijeme otvorili smo manji sopstveni restoran “Mister Lang” u Berlinu, gdje je Petar menadžer, a ja spremam specijalitete iz svih evropskih kuhinja – kaže Patricija, koja govori engleski, njemački, španski i portugalski, a zna i poneku riječ na srpskom.

Ljupka Angolka u Berlin je stigla sa svojom tetkom kad je imala 11 godina i prvi šok doživjela je kad je uživo vidjela snijeg i osjetila berlinsku zimu. Prvi put je Petra odvela svojima nenajavljeno, prije dvije godine.

 Bilo je to za njenu rodbinu ogromno iznenađenje, ali su me ubrzo prihvatili kao najrođenijeg: Kao dobar fudbaler igrao sam za ekipu u kojoj sam bio jedini bijelac. Svi su me zavoljeli, tako da smo u Luandi ostali četiri mjeseca – priča Petar, koji je takođe poliglota i tečno govori nemački, engleski i ruski.

Sa kumovima

BANJALUKA NAJLJEPŠA

Patriciju, koja je prvi put posjetila muževljev zavičaj, oduševila je srdačnost i gostoprimstvo ljudi, a pored Srpca mnogo lijepih utisaka nosi iz Banjaluke, za koju kaže da je jedan od najljepših gradova.

– Mi smo našu kumu Patriciju toliko zavoljeli da će biti puno suza na rastanku. Raduje nas što je obećala da će sa Petrom dolaziti kod nas bar jednom godišnje – kažu kumovi Goran i Dušica, kao i njihov šestogodišnji sin Nemanja, koji pokazuje poklone koje je dobio.

(Novosti)