Vijesti 27.09.2015.

Antić: Za hrvatsku drskost kriva EU

ČITANJE: 1 minuta
Cedomir Antic

Posljednji sukob između Srbije i Hrvatske posljedica je nesposobnosti EU da prevaziđe svoja ustavna, ideološka i upravna ograničenja, izjavio je istoričar Čedomir Antić.

– Mi smo tokom devedestih primili prvo 800.000 prognanika iz Slovenije, Hrvatske i BiH, a zatim 150.000 sa Kosova i Metohije. Trpeli smo posledice najtežih sankcija koje su u miru nametnute nekoj evropskoj državi… – rekao je Antić.

On je napomenuo da Srbija danas podnosi teret 154.000 izbjeglica, a da je cijeloj Evropi mnogo 250.000.

– Kakvi licemeri. Treba im pet godina da shvate da su šengenski i dablinski sporazumi propali suočeni sa stvarnošću – dodao je Antić.

Antić ističe da je Evropa pomogla izbijanje rata u Siriji, da nije imala plan, da je sada ostavila Makedoniju i Srbiju da “grcaju između članica EU koje se poigravaju migrantima”.

Za krizu odnosa Srbije i Hrvatske, Antić kaže da ti odnosi nisu loši samo zbog hrvatske vlade i elite, već da su problem i srpske vlasti koje vode snishodljivu, nestalnu i partitokratsku politiku u regionu.

Prema njegovim riječima, neozbiljan i loš odnos EU trebalo bi da navede Srbiju da ponovo otvori raspravu o tome da li joj treba punopravno članstvo u EU.

– Mislim da je vreme da napustimo inferioran i ponižavajući odnos prema EU. Očigledno je, iz primera Hrvatske, Bugarske i Albanije koja nije članica Unije da su politički razlozi dominanti kada je reč o pristupanju i otvaranju poglavlja – dodao je Antić.

(Agencije)