Magazin 28.01.2021.

Antonijević o kritikama filma “Dara iz Jasenovca”: Tekst u Varajetiju definitivno će nanijeti štetu filmu

ČITANJE: 3 minute

Režiser filma “Dara iz Jasenovca” Predrag Gaga Antonijević rekao je da će na pisanje kritičara filmskog magazina Varajeti Džeja Vajsberga, da je ovaj film “srpski nacionalistički pamflet”, uslijediti odgovori organizacija u Americi koje se bave Holokaustom.

Na kritiku se obično ne odgovara, ali ovo nije kritika. Za 40 godina karijere još nisam vidio ovako nešto. Ovo nije kritika, niti je takvom smatraju distributeri kao ni mnoge organizacije koje se bave Holokaustom. Svi su zatečeni – rekao je Antonijević.

On je rekao da je Vajsbergovo pisanje o srpskom kandidatu za “Oskara” jedna vrsta političke etikete koja, prije svega, ima cilj da se zbune i uplaše glasači u Američkoj filmskoj akademiji, da se upozore da, glasajući za ovaj film, glasaju za nekakvu srpsku propagandu.

– U toj nazovi kritici, a zapravo pamfletu, ima samo jedna ili dvije rečenice koje se tiču samog filma. Vajsberg kaže da mu se ne sviđa kraj zbog “jeftine emocije”. Možda je njemu jeftina, ali nama je bila veoma skupa i velikom krvlju smo je platili – rekao je Antonijević za Večernje novosti.

Antonijević je dodao da se većina Vajsbergovog teksta bavi priznavanjem da su svi fakti u filmu istiniti, a u isto vrijeme se film zove propagandom i traže neke sulude veze sa devedesetim godinama.

– Jednostavno, sve se stavlja u neku pseudoistorijsku prizmu. Našim žrtvama i svim ostalima, Jevrejima i Romima koji su stradali u Jasenovcu, uskraćuje se pravo na sećanje – naveo je Antonijević.

On je ocijenio da će ovaj tekst u Varajetiju definitivno nanijeti štetu filmu “Dara iz Jasenovca”, te dodao da je upravo zbog toga i napisan, jer je Vajberg čest gost u Hrvatskoj, gdje drži seminare, pa je jasno odakle ovo dolazi.

– Pogotovo mu smeta što je majka glavne junakinje Dare iz Mirkovaca. Vidimo da se tu ozbiljno radilo da se na bilo koji način dovede u sumnju cijeli film. Ako je ovo srpska propaganda, ja ću taj bedž sa ponosom nositi i to mora da se radi u ime žrtava i u ime sjećanja na sve stradale – rekao je Antonijević.

Kritičar Varajetija Džej Vajsberg, koji je čest gost u Hrvatskoj, napisao je da je srpski kandidat za Oskara “Dara iz Jasenovca” srpska nacionalisitička propaganda i “zamaskirana propaganda koja cinično koristi Holokaust da bi progurala zabrinjavajuću nacionalisitičku agendu”.

Prvi zvanični trejler za Film “Dara iz Jasenovca”, koji je objavila poznata američka distributerska kuća “101 studio”, moguće je pogledati na kanalu “Jutjub”, a u propratnom tekstu se navodi da je riječ o neispričanoj priči o brutalnim ubistvima Srba, Jevreja i Roma u koncentracionom logoru Jasenovac.

Među kratkim sekvencama u trejleru je i scena koja prikazuje okrvavljenog ustaškog zločinca Maksa Luburića, u tumačenju glumca Marka Janketića, sa nožem “srbosjekom” na ruci.

U trejleru se ističe da je film baziran na istinitim događajima.

Film autora Predraga Gage Atonijevića i scenariste Nataše Drakulić kandidovan je za nagrade “Zlatni globus” i “Oskar”.

U SAD ovaj film će početi da se prikazuje od 5. februara.

(Srna, E.M)