Magazin 05.02.2023.

ANTONIJEVIĆ: Planiram film o Kosovskom boju, snimanje počinje na Vidovdan

ČITANJE: 2 minute

Reditelj, scenarista i producent Predrag Gaga Antonijević gostujući u Јutarnjem programu RTRS-a govorio je o snimanju filma o stradanju srpskog naroda u Drakuliću.

U pitanju je dugometražni igrani film, a Audio-vizuelni centar Republike Srpske raspisao je konkurs.

Antonijević je napomenuo da je Vlada Republike Srpske, osnivajući Audio-vizuelni centar dala određen mehanizam ovdašnjim filmskim radnicima i stvaraocima da krenu da prave svoju kinematografiju, serije, filmove i drugo.

– Na konkurs, čiji sam član komisije, imali smo svega četiri prijave, što je za mene razočaravajući podatak. Država je pokazala odgovornost i onda mi je pomalo nejasno kako tako mali broj prijava za scenario filma, koji je od velikog nacionalnog i istorijskog značaja za naš narod ovdje – naglasio je Antonijević.

Iza poznatog srpskog scenariste, reditelja i producenta je veliko filmsko ostvarenje – Dara iz Јasenovca, koji je doživio i snimanje serije na istu temu.

Upitan za naredne filmske projekte koji su u planu, Antonijević je istakao Kosovski boj, čije će snimanje simbolično da krene na Vidovdan ove godine.

– U posljednjih šest do sedam mjeseci mi smo u pripremama tog filma. Imamo neke poteškoće s obzirom da nemamo tehnološko-tehničku bazu, čak ni u Beogradu, koja može da izvede tu vrstu “zahvata”. Takođe, ne posjedujemo obučene konje za snimanje, koje dovodimo iz Španije, kao i kaskadere koji posjeduju borilačke vještine, tako da veliki dio ekipe za film stize iz Evrope – naveo je Antonijević.

Dodao je da će dio snimanja biti i u Beloj crkvi.

– Radi se o ravnom, nenaseljenom i prije svega pješčanom prostoru, koji pogoduje dobrim uslovima snimanja ali i klimatski pogodnom području, sa velikim brojem sunčanih dana u godini – pojasnio je Antonijević, prenosi RTRS.

(SB)