Vijesti 15.09.2015.

Apel MUP-a: Zaštitite se od prevaranata

ČITANJE: 2 minute
prevaranti

Na području Republike Srpske od januara do avgusta evidentirano je 78 krivičnih djela prevare, pa Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srpske apeluje da se građani i sami zaštite.

Iz MUP-a Srpske napominju da prevarantima najčešće nije bitno ko je žrtva, već sticanje imovinske ili druge vrste koristi, zloupotrebljavajući nedovoljnu informisanost ili nemogućnost rasuđivanja o određenoj pojavi lica koje je meta prevare.

– Svaki građanin može biti meta prevaranata, a da bi se zaštitili, ali i olakšali i pospješili rad policijskih službenika MUP-a Srpske u rasvjetljavanju prevara, građani treba da preduzmu preventivne mjere- saopšteno je iz MUP-a Srpske.

Iz MUP-a Srpske ističu da prevarant koji nudi uslugu ili proizvod nastoji da sakrije identitet, te apeluju da građani zahtijevaju da im pokaže lični dokument kako bi znali o kome je riječ.

Treba obratiti pažnju na to da putnički trgovci prodaju robu koja najčešće nema deklaraciju, niti su registrovani za pružanje usluga masaže, čišćenja kuće, prodaje različitih artikala i slično.

Iz MUP-a navode da ima mnogo lica koja čine prevare lažno se predstavljajući da prikupljaju humanitarnu pomoć.

Posebnu pažnju treba da obrate stara i nemoćna lica, odnosno lica koja se o njima staraju, te da budu oprezni prilikom otvaranja ulaznih vrata nepoznatim licima i navodnih pružanja usluga kao što su skidanja crne magije, prodaje raznih masažera, zdravstvenih pomagala, alternativnih metoda liječenja i sličnih usluga.

Iz MUP-a Srpske apeluju da se građani informišu o svojim pravima koje imaju kao potrošač, te da vode računa o tome da li su im neke bitne stvari rečene usmeno ili napisane na ponudi sa pečatom i potpisom.

– Ukoliko se kupovina obavlja na internetu ili putem kataloga, nužno je upoznati se i sa pravilima poštanskog saobraćaja, putem kojeg stižu proizvodi koje ste naručili- navodi se u saopštenju.

Iz resornog ministarstva upozoravaju i na to da na internetu ima mnogo ilegalnih sajtova koji nude proizvode i usluge, te napominju da se posebna pažnja obrati na podatke koji se objavljuju o sebi na društvenim mrežama.

MUP Republike Srpske apeluje, takođe, da građani budu obazrivi i da preduzmu adekvatne mjere s ciljem zaštite od prevara, te da o sumnjivim licima koja nude navedene usluge odmah pozovu policiju na broj 122.

(Agencije)