Biznis 21.11.2015.

Aplikacije za Android moći će da se koriste bez skidanja

ČITANJE: 2 minute
Aplikacije Android
Google je omogućio korišćenje nekih aplikacija i bez njihovog skidanja na telefone, čime se štedi vrijeme i prostor na telefonima.

Iz Google-a su najavili jedan novitet za svoj mobilni operativni sistem Android – mogućnost korišćenja nekih aplikacija bez potrebe za njihovim skidanjem na telefon.

Ova opcija trenutno je dostupna samo za mali broj aplikacija, a korišćenje aplikacija bez skidanja trebalo bi da pomogne Google-u u širenju dominacije na tržištu online pretraživanja.

Naime, danas sve veći broj korisnika, umjesto Google-a, informacije traži putem mobilnih aplikacija – recenzije i proizvode sve više traže na Amazonu, informacije o restoranima na Yelpu itd., a manje pretraga putem Google-a, znači i manju zarade za ovu kompaniju.

Zbog toga je Google i predstavio ovu opciju – ako korisnici, na primjer, putem Google-ove mobilne aplikacije traže neki hotel, osim klasičnih rezultata pretraživanja s internet stranica biće prikazani i rezultati s aplikacija poput Hotel Tonight-a. Samo jednim klikom korisnici će moći da otvore ovu aplikaciju i rezervišu sobu, ali pritom neće morati da skidaju aplikaciju na svoj telefon. Na ovaj način proces rezervacije uveliko je ubrzan, a prema Cnetu, Google je ovo omogućio pokretanjem aplikacija na svojim serverima i video streamingom na telefone korisnika. Trenutno se na ovaj način može koristiti samo devet aplikacija poput Weather-a, New York Subway-a, Daily Horoscope-a, navedenog Hotel Tonight-a i drugih.

Osim što je na ovaj način ubrzano njihovo korišćenje jer nema potrebe za skidanjem tih aplikacija, ovako se štedi i prostor na pametnim telefonima – s obzirom da veliki broj pametnih telefona nema dodatne slotove za memorijske kartice, korisnici su često ograničeni samo na 16GB memorije što je premalo za aplikacije, fotografije, videozapise, muziku i ostali sadržaj. Ova opcija trenutno je dostupna samo na telefonima koji rade na Androidu, a iz Googlea kažu kako će naknadno biti omogućena i na Apple-ovim telefonima, ali još nije poznato kada.

(B92)