Biznis 09.09.2015.

Apple danas predstavlja iPhone 6S i 6S Plus

ČITANJE: 2 minute
timkuk

Stigao je dan kog su ljubitelji Applea i njihovih pametnih telefona s nestrpljenjem iščekivali – Tim Kuk i ekipa danas će napokon predstaviti nove modele iPhonea.

Glasine govore da možemo očekivati i još neke novitete poput nadograđenih verzija Apple TV-a i veliki iPad. Kao i prethodni ‘S’ modeli Appleovih telefona, tako se i iPhone 6S i 6S Plus dizajnom neće previše razlikovati od svojih prethodnika pa se najveće promjene odnose na hardverske komponente, ali i na opciju prepoznavanja jačine dodira po ekranu. Ova opcija već je predstavljena na Appleovom pametnom satu i na nekim modelima lap-top računara kao Force Touch, a prema nekim glasinama, ekran iPhonea prepoznavaće tri vrste dodira, tako da će Apple ovu tehnologiju na telefonima (navodno) nazvati 3D Touch Display.

Osim prepoznavanja jačine dodira, ekrani modela 6S i 6S Plus dijagonalom i rezolucijom biće isti kao i u aktuelnim modelima iPhone 6 i 6 Plus, dok će noviteti uključivati bolji procesor i više memorije. Zadovoljni bi trebali biti i ljubitelji mobilnog fotografisanja jer će Apple poboljšati obje kamere – rezolucija zadnje kamere tako će biti veća i iznosiće 12MP, a s njom će se moći snimati i 4K video, dok će se rezolucija prednje kamere povećati na 5MP, uz dodatni blic za bolje selfije. Na američkom tržištu cijena novih modela biće ista kao i svake godine, a jedino je pitanje koje će starije modele Apple ostaviti u prodaji po povoljnijim cenama (iPhone 5S, iPhone 6?) i hoće li, kako su neke glasine ranije govorile, do kraja godine predstaviti i iPhone 6C.

Danas će se radovati i ljubitelji Appleovih tableta – zanimljivo, informacije medija ne govore o novim modelima iPada Air, već o potpuno novom modelu iPada s velikim ekranom i novom iPadu mini. O iPadu Pro, tabletu s dijagonalom ekrana od 12,9 inča piše se već više od godinu dana, a navodno će imati isti snažan hardver kao i iPhone 6S, podršku za NFC, možda i stylus i biće namijenjen ponajviše poslovnim korisnicima. Od nove generacije iPada mini očekujemo još manje dimenzije i snažniji hardver, ali vjerovatno neće imati podršku za Force Touch, odnosno 3D Touch Display.

Apple bi danas trebao predstaviti i novu generaciju Apple TV-a koja će dobiti prodavnicu za kupovinu aplikacija i s njim će se u budućnosti upravljati glasom (zahvaljujući glasovnom asistentu Siri), a saznaćemo i nove informacije o novom operativnom sistemu za mobilne uređaje iOS 9 koji će uskoro postati svima dostupan.

(Dnevnik.hr)