Biznis 16.09.2015.

Apple iOS 9 dostupan za preuzimanje

ČITANJE: 1 minuta

ios9

Apple je danas zvanično omogućio preuzimanje najnovijeg iOS 9 operativnog sistema za iPhone, iPad i iPod Touch uređaje. Nova verzija platforme donosi veliki broj unapređenja i dodataka u odnosu na prethodne verzije, kao što su poboljšane multitasking opcije i inteligentnija Siri.

Novi iOS 9 će biti preinstaliran na najnovijim iPhone 6S i iPhone 6S Plus modelima, a biće dostupan i za brojne druge uređaje: iPhone 4s, iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPad 2, iPad treće generacije, iPad četvrte generacije, iPad Air 2, iPad mini, iPad mini 2, iPad mini 3 i iPod touch pete generacije.

Najvažnija poboljšanja i nove funkcije, koje iOS 9 donosi, uključuju:

– Spotlight Search i sugestije su dobili nadogradnju
– Siri je sada pametnija i svjesna je sadržaja i lokacije
– News je debitantska aplikacija i mjesto je za najnovije vijesti
– Notes aplikacija je dobila nadogradnju
– Apple Maps dodaje tranzitne rute u najvećim gradovima
– iPad je dobio opciju multitaskinga na više različitih načina

Promjene u korisničkom interfejsu su gotovo neprimjetne u odnosu na iOS 8, uz promjenu fonta koji se koristi za UI. Iako iOS 9 ne dodaje previše u smislu kastomizacije, ipak donosi dosta u smislu novih wallpapera koji su dizajnirani specifično za ekrane na iOS uređajima. Korisnicima je data i opcija da Live Photo pretvore u dinamički wallpaper.

Iako spolja djeluje kao ne tako bitno ažuriranje, dublji uvid u iOS 9 daje kompletniju sliku i ukazuje na svijetlu budućnost operativnog sistema. Temelji, na kojima se baziraju nove funkcije i aplikacije, daju dobru osnovu za dalji razvoj iOS-a kao platforme.

(Neowin.net)